Časopis za pokrajino Posavje
5.04.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ko spregovori pesem

Objavljeno: Torek, 18.02.2020    Rubrika: KULTURA Bralci pišejo
Veliki Trn-kulturni praznik (2)
V Društvu za ohranitev podeželja Veliki Trn se trudijo v svojem kraju gojiti ljubezen do slovenske besede in tradicije. Tako so, v počastitev slovenskega kulturnega praznika, pripravili prireditev z naslovom »Ko spregovori pesem«.

V goste so povabili basista Matijo Bizjana, ki ga je na klavirju spremljala Ana Bizjan, in Vidko Kuselj. Celotno prireditev so se skupaj sprehajali med glasbo in poezijo, med melodijami in slovensko besedo.

Matija Bizjan je s svojim žametnim basom očaral poslušalce s slovenskimi samospevi in slovenskimi ljudskimi pesmimi. Na klavirju ga je virtuozno spremljala Ana Bizjan, po rodu domačinka, zadnje leto pa živi in ustvarja, skupaj z družino, v Horjulu.
Veliki Trn-kulturni praznik (1)

Matija Bizjan je študiral petje na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kje je leta 2016 zaključil magistrski študij v razredu Matjaža Robavsa. Bil je član Zbora Slovenske filharmonije, od leta  2017 pa kot zborist in solist sodeluje s priznanimi tujimi zbori iz Nemčije, Švice in Norveške.

Ana Bizjan je leta 2017 magistrirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani na oddelku za sakralno glasbo z izbranim modulom zborovodstvo. Kot korepetitorka sodeluje s Komornim zborom Megaron, redno pa korepetira tudi šolske pevske zbore na pevskih revijah in vodi različne pevske sestave.
Veliki Trn-kulturni praznik (1).


Med čudovite melodije je Vidka Kuselj občuteno vpletla svoje poezijo, ki je del njenega prvenca »Zdaj sem tvoja Moja«.  V knjigi spregovori o težki življenjski izkušnji ob moževi Alzheimerjevi demenci. V kratkem razgovoru je poudarila, da moramo o tej bolezni odkrito spregovoriti in se vedno zavedati, da je spremenjeno vedenje bolnika posledica njegove bolezni. Predvsem pa se učiti potrpljenja, strpnosti in prijaznosti.

Polna dvorana Kulturnega doma na Velikem Trnu je bila prepredena s čustvi in umetniškimi užitki. Vsi prisotni so se zadržali ob pecivu, ki je bil plod sobotne delavnice peke drobnega peciva in ob kozarčku rujnega. Toplih stiskov rok, prijaznih besed in iskrečih pogledov na Velikem Trnu ta dan ni manjkalo.
 
Irena Janc
 
 
« Nazaj na seznam