Časopis za pokrajino Posavje
8.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ko strune citer zapojo …

Objavljeno: Ponedeljek, 29.04.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
Ko strune citer zapojo …
Citrarski orkester, ki zelo uspešno deluje pod streho Glasbene šole Brežice, je v četrtek, 25. aprila, v Viteški dvorani Posavskega muzeja ob 20. jubileju pripravil koncert z dirigentko prof. Anito Veršec. Ob obletnici so pripravili dva koncerta in sicer prvega ob 17. in drugega ob 19. uri, saj je bilo zanimanja za koncert zelo veliko.

Po pozdravnih besedah ravnatelja mag. Daniela Ivše, ki je spomnil, da so citre starodavni ljudski instrument, da je poučevanje citer na šoli spodbujal takratni ravnatelj prof. Dragutin Križanić in da je igranje citer poučevala prof. Mateja Kolić, nasledila pa jo je njena učenka Anita Veršec, je z veseljem sporočil, da imajo sedaj nove citre in bodo lahko nadaljevali s svojim poslanstvom, ki je – glasba, glasba in še enkrat glasba.
Ko strune citer zapojo …

 
Z glasbo so nato nadaljevali člani Citrarskega orkestra Glasbene šole Brežice, ko so zaigrali: Jubilate Deo (M. Praetoririus), Suite (Grave, Gay, Sarabande, Menuett I, Menuett II), Igra sončnih žarkov ( M. Bilbro), Pripovedke iz dunajskega gozda (J. Strauss), s spremljavo na violini Nike Povšič in Pesem ptic trnovk (H. Mancini), z Niko Povšič na violini.
 
Nadaljeval je nato Mlajši citrarski orkester GŠ Brežice s ponarodelo Mamica je kakor zarja, zapeli sta jo Sara in Valentina Rubin.
 
Pod simboliko »mamice, kot zarje« so se pridružili Anitini bivši učenci, ko ji je vsak podelil v zahvalo vrtnico, nepričakovano dejanje ji je pomenilo ganjenost brez primerjave. »Citrarska mami« se je zahvalila svojim bivšim učencem, ravnatelju mag. Danielu Ivši za podporo, ki jo nadaljuje po prof. Dragutinu Križaniću, ki je ob slavnostnem dogodku dejal, da je področje kulture rodovitno polje ter da je glasbena šola dom in da tudi mora ostati dom, kjer je veselje, pogum in volja. Zahvalila se je prof. Mateji Kolić, za podporo direktorici PM Brežice Alenki Černelič Krošelj, Občini Brežice in županu Ivanu Molanu, ki ji je izročil plaketo z besedami zahvale za vse doživete lepe trenutke in pohvalo, da je orkester eden najboljših v Sloveniji, ki lepoto svoje glasbe širijo tudi izven meja domovine, zahvala velja, kot je dejala, tudi vsem sodelavcem
 
Slavnostni trenutek je sklenil Mlajši citrarski orkester, ko sta ob igranju zapela Sebastjan Gregl in Miha Zagmajster En poljub (Z. Cotič).
 
Koncert so nato nadaljevali člani Citrarskega orkestra GŠ Brežice s pesmimi: Dekle, povej, povej (Slov. ljudska), Kjer je sonce (B. Kovačič), solist Miha Zagmajster, Poleti lastovka (V. Sfiligoj), zapeli sta Manca Mihelin in Ana Travnikar, Ne bodi kot drugi (G. Čepin), solistka Maja Weiss, s pesmijo Urbana Kodra Cvetje v jeseni so s petjem uradni del koncerta sklenile Marjetka Podgoršek Horžen, Petra Uršič Novaković in Mihaela Komočar Gorše.
 
Napolnjena dvorana poslušalcev, ki so uživali v izbranem koncertnem programu, so ti uživali tudi v veznem programu Robija Petana, ki ga je tudi bral s sovoditeljico Julijo Laznik.

N. J. S., foto: Danica Rožman    
 
« Nazaj na seznam