Časopis za pokrajino Posavje
2.12.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ko zadiši po domu … v čipki in starinskih predmetih

Objavljeno: Sobota, 12.11.2022    Rubrika: KULTURA Redakcija
Klekljarska razstava 2022 (29)

V Mosconovi galeriji je v počastitev sevniškega občinskega praznika na ogled privlačna klekljarska razstava.

V Mosconovi galeriji na sevniškem gradu je še jutri med 12. in 15. uro na ogled klekljarska razstava sevniške klekljarske skupine Bucike.

Razstavljeni izdelki v vseh treh grajskih sobanah galerije pričarajo toplino domačega ognjišča s predmeti iz kmečkega okolja ter jesenskim listjem. Tanke nitke, prepletene na mnogo različnih načinov, prinašajo podobe cvetlic, živali, ljudi, ornamentov …Prečudovite čipke so okras na leseni mizi in stolu, na starem radijskem sprejemniku, na oblačilu, so del slike, uokvirjene v staro leseno okno …

Klekljarska razstava 2022 (46)

Sevniška klekljarska skupina Bucike je razstavo poimenovala Ko zadiši po domu … zato so del razstave tudi stari predmeti.

»Zelo lepo in domiselno je vse aranžirano - resnično uživaš v sprehodu skozi prikazano. Bravo! Vse čestitke!« je bila navdušena obiskovalka iz Radeč, medtem ko je domačinka iz Sevnice izpostavila, da bi si po ogledu čudovite klekljarske razstave z veseljem privoščila tudi topel napitek v grajski kavarni, ki pa je že dalj časa zaprta. »Upam, da se bo našel nekdo, ki bo pripravljen odpreti in voditi lokal, tako kot sta ga znali ’grajski hčeri’, Marja in Janja. Velikokrat pomislim nanju in na njun trud, kako privabiti obiskovalce na grad,« je spomnila obiskovalka na čase, ko so bila vrata v grajsko kavarno vsak dan odprta od jutra do poznega večera.

»Tole je dih jemajoče,« pove obiskovalka iz Laškega, hvaležna za možnost ogleda razstave z več kot dvesto izdelki spretnih in natančnih rok sevniških klekljaric, ki vabijo v svoje vrste nove članice. »V našo družbo so vabljene začetnice in tudi tiste, ki morda že obvladajo nekaj osnov klekljanja. Za vse brezplačno pripravljamo delavnice treh težavnostnih stopenj, prijave pa sprejemamo na 031 624 502,« povabi vodja sevniške skupine klekljaric Tina Železnik, ki svoje znanje z veseljem prenaša tudi na mlajše rodove in tako poteka enkrat tedensko v sevniški osnovni šoli tudi klekljarski krožek.

S. R.

#povezujemoposavje

 
« Nazaj na seznam
»