Časopis za pokrajino Posavje
1.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Komična opera Ženitev odpira sezono gledališkega abonmaja v KD Krško

Objavljeno: Četrtek, 17.10.2019    Rubrika: KULTURA Sporočilo
DST_0070 (Large)
V petek, 18. oktobra, se s komično opero Ženitev pričenja gledališka abonmajska sezona Kulturnega doma Krško. Ženitev je komična opera v dveh dejanjih, ki jo je napisal češki skladatelj Bohuslav Martinů. Libreto je komponist povzel po istoimenski drami Nikolaja Gogolja. Opera je bila napisana za televizijski medij in je premiero doživela leta 1953 v Ameriki. Leto kasneje je bila predelana za operni oder.

O predstavi

Režiserka Nana Milčinski je opero prestavila v sodobni čas v televizijski studio. Snema se peta sezona šova Sanjska ženitev. Studio je s težavo našel »sanjsko nevesto« Agafjo, ki šteje že 43 pomladi, pa tudi snubci so nadvse nenavadni. Predvsem Podkoljosin nikakor ni prepričan, da si želi poroke, prijatelj Kočkarjov ga mora skoraj privleči v studio. Med vsemi je najbolj suverena televizijska zvezda Fjokla Ivanova, ki uživa v soju žarometov.
DST_9427 (Large)


Izjemni Gogoljevi liki, ki jih je skladatelj Martinů fantastično uglasbil, so tudi v današnjem času enako živi in smešni, razlogi za ženitev naših protagonistov pa enako absurdni, kot so bili v času nastanka te komedije leta 1832.
 
Agafja Tihonovna naj bi se omožila. Teta Arina ji priporoča trgovca, a ženitna posredovalka Fekla išče še bolj uglednega gospoda. Oženil pa bi se tudi Podkoljosin, le da mu dekleta, ki mu jih priporoča ženitna posrednica, niso všeč. Nazadnje ga prijatelj Kočkarjov prepriča, da si ogleda Agafjo. Na obisku pri njej pa ni edini, spoznamo še tri morebitne ženine, ki jih pripelje premetena Fjokla. Zanima jih Agafjino imetje, znanje tujih jezikov in še marsikaj, kar sramežljivo dekle do kraja zmede. Vse kaže, da bo najprimernejši Podkoljosin – ali pa vendarle ne?
 
Po predstavi bo v Klubu KDK potekal tudi pogovor z režiserko in ustvarjalci.
 
Bohuslav Martinů: Ženitev
komična opera
(za Zeleni in Modri abonma ter izven)
petek, 18. 10., ob 19.30 uri
Velika dvorana Kulturnega doma Krško
Cena vstopnice: 12 € odrasli, 10 € upokojenci, 8 € študentje in dijaki
 
Vir: Kulturni dom Krško in Slovensko komorno glasbeno gledališče
Fotografije: Darja Štravs Tisu
 
« Nazaj na seznam