Časopis za pokrajino Posavje
1.04.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Koncert glasbenih šol Posavja ponovno združil glasbeno in likovno umetnost

Objavljeno: Nedelja, 29.01.2023    Rubrika: KULTURA Redakcija
koncert_glasbenih_sol_posavja (62)

Učenca GŠ Sevnica Andreja Turk in Mihael Zeme med pevskim nastopom

Na zadnji januarski četrtek je v Viteški dvorani Posavskega muzeja Brežice potekala osma izvedba koncerta glasbenih šol Posavja, na katerem nastopijo učenke in učenci vseh treh GŠ v Posavju (Krško, Brežice in Sevnica). Na različnih instrumentih in s petjem se je v posameznih točkah predstavilo 23 mladih glasbenikov.

Iz GŠ Krško so nastopili: Martin Božičnik Bučar (kitara, mentor Janez Ostrelič), Sofija Arh (klarinet, mentor Robert Pirc, korepetitor Branimir Biliško), Ida Sluga in Ula Petan (kitarski duo, mentor Mitja Režman), Neva Žnideršič (oboa, mentorica Tanja Petrej, korepetitor Martin Šušteršič), Jaka Sotošek (pozavna, mentor Franci Arh, korepetitor Martin Šušteršič), Alja Šinkovec (klavir, mentor Branimir Biliško) ter Tia Štefanič (trobenta, mentor Matjaž Kaučič, korepetitor Martin Šušteršič).
koncert_glasbenih_sol_posavja (39)

Ida Sluga in Ula Petan, kitarski duo GŠ Krško


Med nastopajočimi iz GŠ Brežice so bili: Nino Martinovič, Daniel Rožman in Patrik Strniša (vsi trije tamburica, mentorica Anamarija Šimičić, korepetitorka Pierina Cavaliere Mršić), Pia Škaler (trobenta, mentor Toni Škaler, korepetitorka Pierina Cavaliere Mršić), Julija Ferenčak in Miha Knez (klavirski duo, mentorica Darija Stanović), Val Vučajnk (harmonika, mentor Uroš Polanec) ter Aljaž Vučajnk (trobenta, mentor Miran Petelinc, korepetitorka Pierina Cavaliere Mršić).
koncert_glasbenih_sol_posavja (36)

Učenka GŠ Brežice Pia Škaler s trobento in korepetitorka Pierina Cavaliere Mršić


GŠ Sevnica so zastopali: Jon Tuhtar (pozavna, mentor Franc Lipovšek, korepetitor Zoltan Peter), Ema Štigl, Andreja Turk in Mihael Zeme (vsi trije petje, mentorica Martina Prevejšek, korepetitor Zoltan Peter) ter Manca Božičnik in Anže Rupar (oba rog, mentor Franc Lipovšek, korepetitor Zoltan Peter). 

Koncert, na katerem se združita glasbena in likovna umetnost
koncert_glasbenih_sol_posavja (82)

Černelič Krošelj med zahvalo vsem trem ravnateljem GŠ


Direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj je v pozdravnem nagovoru na začetku koncerta med drugim omenila, da začetek novega leta že osmič predstavlja koncert GŠ Posavja, ki je prvi večji dogodek za širšo javnost v Viteški dvorani in vedno znova dokazuje, da iz naše regije izhajajo odlični glasbeniki, ki so uspešni tudi po svetu. Dejala je, da se na tem dogodku združita glasbena in likovna umetnost ter se povežejo stoletja, saj mladi glasbeniki nastopajo v najlepši dvorani daleč naokoli. "Viteška dvorana, ustvarjena za glasbo in uživanje, napolnjena s številnimi prizori, iz katerih 'slišimo glasbo', je naše središče, saj iz nje vedno ustvarjamo novo ter ohranjamo odlično," je izpostavila in tudi navedla, da s tem koncertom v muzeju začenjajo njihovo tematsko leto, posvečeno sluhu - enemu izmed petih čutov, ki so upodobljeni na stropu grajskega stopnišča. Postregla je še z nekaj statistike: od leta 2016, ko je bil prvi tak koncert, je nastopilo skupaj 170 učencev, z letošnjimi 23 pa so že blizu številke 200. "Verjamem, da so si vsi zapomnili, kako je nastopati v tej prekrasni dvorani," je še dejala ter vsem v polni dvorani zaželela veliko užitkov ob spremljanju nastopov učenk in učencev GŠ.
koncert_glasbenih_sol_posavja (1)

Vsi nastopajoči s svojimi mentorji in korepetitorji, ravnatelji GŠ in direktorico PMB (foto: PMB)


Ob koncu koncerta se je zahvalila vsem trem ravnateljem GŠ, Mitji Režmanu (Krško), mag. Danielu Ivši (Brežice) in Katji Krnc (Sevnica). Režman je ob tej priložnosti izrekel zahvalo Posavskemu muzeju Brežice za gostiteljstvo in gostoljubje ter s tem "možnost in priložnost za ta spoj slišnega in vidnega". Dodal je, da se bodo še naprej odzvali povabilu na ta koncert, ki je zdaj postal že tradicionalen ter vedno med seboj poveže učence, starše in učitelje oz. mentorje. "Učenke in učenci radi pridejo in nastopijo na tem koncertu ter so zelo lepo sprejeti. Tudi na ta način lahko iz njih iztisnemo največ, kar se da, in mislim, da so danes to tudi dokazali," je še poudaril Režman.R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»