Časopis za pokrajino Posavje
18.10.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Koncert MePZ sv. Peter Radeče

Objavljeno: Sobota, 30.12.2017    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSCN3995 (2)

MePZ sv. Peter Radeče deluje že 25 let.

V včerajšnjem večeru se je v župnijski cerkvi sv. Petra v Radečah odvijal tradicionalen božični koncert MePZ sv. Peter, ki v letošnjem letu obeležuje 25 let delovanja in je ob prazniku občine Radeče v mesecu septembru prejel občinsko priznanje - srebrnik.

DSCN3977 (3)

Tradicionalen koncert v radeški župnijski cerkvi je obogatil filmski in gledališki igralec Pavle Ravnohrib.

Delovanje zbora je v zaključnem delu koncerta, ki so ga glasbeno obogatili še učenke in učenci GŠ Laško-Radeče, Nonet Gimnazije center Celje, MoPZ Papirničar Jagnjenica, je na kratko predstavila predsednica KD VIS sv. Peter Radeče Anica Jahn. »Starejši cerkveni pevski zbor, katerega pevci so celo do pozne starosti s cerkveno pesmijo zvesto in ubrano sodelovali pri bogoslužjih v radeški farni cerkvi, se je leta 1992 poslovil, vlogo župnijskega pevskega zbora pa je prevzela generacija mladih cerkvenih glasbenikov. Mladinska glasbena skupina, ki je do takrat z veliko ljubeznijo, navdušenjem in vezmi prijateljstva izvajala ritmično duhovno glasbo, je pričela z učenjem in osvajanjem klasične cerkvene glasbene literature ob mogočnem donenju orgel. Takrat povečini še osnovnošolci, študentje in dijaki smo danes očetje in mame. Na prehojeni poti so nas in nas še spremljajo čudoviti ljudje, odgovorni posamezniki in naše družine. Naš ’krmar’, nebeški Oče je skrbel za vse našteto s svojim milostnim blagoslovom. Ponosni smo na zgledno sodelovanje s prav vsemi duhovniki, ki so v tem času službovali v Radečah. Ponosni smo tudi na sodelovanje z Glasbeno šolo Laško-Radeče, ostalimi zbori in društvi v domačem kraju, saj nas povezuje soustvarjanje koncertov ter kulturnih in duhovno prazničnih dogodkov,« je med drugim dejala Jahnova in se za dolgoletno umetniško vodenje zbora zahvalila zborovodkinji Jacinti Doberšek Mlakar.

Poseben čar je večeru dodal slovenski filmski in gledališki igralec ter TV voditelj Pavle Ravnohrib, ki je skozi govorjeno besedo obudil Betlehemsko zgodbo o Jezusovem rojstvu. Vse dobro v prihajajočem novem letu 2018 sta farankam in faranom ter občankam in občanom zaželela domači župnik Miro Bergelj in župan Tomaž Režun.

5. januarja se bo ob 18. uri radeški župnijski cerkvi odvijal še dobrodelni koncert za obnovo cerkvenih orgel. Poleg MePZ sv. Peter Radeče bodo nastopili še violinistki Tanja Sonc in Daria Radics ter na orglah Dalibor Miklavčič.

S. R.


 
« Nazaj na seznam
»