Časopis za pokrajino Posavje
3.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Koncert mladega pianista Nejca Kampleta

Objavljeno: Torek, 03.10.2023    Rubrika: KULTURA Sporočilo
Nejc Kamplet

Pianist Nejc Kamplet ima po materi sevniške korenine.

V soboto, 30. septembra, smo imeli v Kulturni dvorani Sevnica priložnost prisluhniti klavirskemu recitalu Mariborčana (po mami Valeriji Vovk Kamplet ima sevniške korenine) Nejca Kampleta, ki izhaja iz glasbene družine (oče Robert Kamplet je skladatelj, mati je flavtistka in je pred odhodom v štajersko prestolnico poučevala v GŠ Sevnica, klavir igra tudi Nejčev mlajši brat Adam) in nedvomno izstopa v novi generaciji pianistov.

Z odliko in zahvalno nagrado je zaključil študije klavirja v razredu Saše G. Donaldson (Konservatorij v Mariboru), Zuzane Niederdorfer (Univerza za glasbo v Gradcu) in nedavno se je pričel izpopolnjevati tudi pri Arie Vardiju na Visoki šoli za glasbo, gledališče in medije v Hannovru, ves čas pa se je dodatno izobraževal pri številnih svetovno znanih umetnikih. Kot solist je nastopil z Dvornim orkestrom iz Meiningena, z orkestri Slovenske filharmonije, Graške filharmonije, Harbinske in Wuhanske filharmonije, Slovaške Sinfoniette, z orkestrom SNG Maribor, z Državnim orkestrom Banska-Bystrica in drugimi.

Mladi pianist je osvojil najvišje nagrade na številnih klavirskih tekmovanjih, vključno s tremi 2. nagradami na 4. klavirskem tekmovanju Hans von Bülow (dodatna nagrada za najboljšo interpretacijo dela L. van Beethovna), na 16. tekmovanju za mlade pianiste v Ettlingenu in na 9. »Stecher & Horowitz« mednarodnem klavirskem tekmovanju v New York-u; ter 1. nagrade na tekmovanjih skladov »Hildegarda Maschmann« na Dunaju, »Martha Debelli« v Gradcu, »Euregio« v Geilenkirchnu, »Yamahina nagrada« na Dunaju, »Mladi akademisti« v Rimu (vključno z EMCY dodatno nagrado), »Forum per tasti« v Banski Bystrici, »Jurica Murai« v Varaždinu, »Temsig« v Ljubljani, »Grand prize virtuoso« v Londonu in drugih. Njegove glasbene posnetke redno predvajata slovenska nacionalna televizija RTV SLO in nemška ORF Ö1.

V Sevnici se je 26-letni Nejc Kamplet predstavil z Beethovnovo Waldstein Sonato, nizom petih skladb Béle Bartóka Out of Doors (Na svobodi), Chopinovima – Nokturnom v c-molu, op. 48., št. 1 ter Sonato št. 3 v h-molu, op. 58, navdušenemu občinstvu pa je namenil še dodatka, in sicer skladbi J. S. Bacha in S. Rahmaninova.

Poglavitna vloga glasbene šole je vzgoja in izobraževanje ljubiteljev glasbe ter oblikovanje odnosa do kulture. K tem ciljem na sevniški glasbeni šoli prav gotovo stremimo, saj poleg predpisanih izobraževalnih programov in vsebin ponujamo tudi bogato koncertno dejavnost v domačem okolju.

Vir: GŠ Sevnica
 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte