Časopis za pokrajino Posavje
17.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Koncertno obarvano odprtje razstave Harmonija štirih elementov

Objavljeno: Četrtek, 14.09.2023    Rubrika: KULTURA Redakcija
pmb-odprtje-razstave-harmonija-4-elementov (74)

Ogled nove razstave

V Posavskem muzeju Brežice so v sredinem večeru odprli novo razstavo Harmonija štirih elementov, ob tem pa je potekal tudi koncertni program z naslovom Melodije Slovenije v izvedbi Sarah Ghandour ter zasedbe Gugutke s Tomažem Zevnikom in Rokom Ferenčakom.

Štiri občasne razstave združili v eno, stalno
pmb-odprtje-razstave-harmonija-4-elementov (41)

Nastop Sarah Ghandour, zasedbe Gugutke in Roka Ferenčaka


Harmonija štirih elementov je nova razstava, sooblikovana iz večzvrstnega projekta Štirje elementi: voda, ogenj, zemlja, zrak z dodanimi interaktivnimi elementi in vsebinami. Direktorica PMB Alenka Černelič Krošelj je uvodoma spomnila, da so projekt ustvarjali vse od decembra 2016, ko so odprli razstavo VODA, avgusta 2018 je sledila razstava OGENJ, 70-letnico PMB so praznovali leta 2019 z odprtjem razstave ZEMLJA, cikel pa zaključili konec 2020 s spletnim odprtjem razstave ZRAK. V letih 2021 in 2022 pa so z Garsio Kosincem dvakrat pripravili Harmonijo 4 velikanov, interaktivno naravoslovno-dediščinsko doživetje. Večzvrstni medinstitucionalni projekt Štirje elementi: voda, ogenj, zemlja, zrak je bil lani nominiran tudi za Valvasorjevo nagrado, je še navedla Černelič Krošelj in dodala, da so ta večletni program soustvarjali s 85 zunanjimi soustvarjalci in naredili 68 različnih razstavnih programov (javna vodstva, koncerti, programi za ranljive skupine in otroke, strokovne ekskurzije in posveti, predavanja, predstavitve knjig, odprtja 18 občasnih razstav, izdane štiri obsežne publikacije itd.).
pmb-odprtje-razstave-harmonija-4-elementov (64)

Član Gugutk je tudi brežiški rojak Tomaž Zevnik.Del razstave tudi 15 donacij muzejskih »delničarjev«

S številnimi sodelavci, raznovrstnimi programi ter dodanimi pogledi in zamislimi je v letih 2021 in 2022 nastal osnutek preoblikovanja štirih občasnih razstav v novo, stalno razstavo Harmonija štirih elementov. Postavljena je v severnem delu gradu, ki potrebuje celovito prenovo, za katero si v PMB že dolgo prizadevajo. Del razstave je posvečen tudi 15 muzejskim »delničarjem«, donatorjem snovne in nesnovne dediščine – predmetov in pripovedi o njih. V razstavo so vključili izbor iz 15 donacij oz. predmetov, ki predstavljajo različne življenjske zgodbe. S to vitrino so obenem napovedali tudi 75-letnico muzeja v prihodnjem letu, ki jo bodo posvetili muzejskim donatorjem in sodelovanju.
pmb-odprtje-razstave-harmonija-4-elementov (53)

Zahvala vsem sooblikovalcem razstave

Ob tej priložnosti se je Černelič Krošelj zahvalila vsem sooblikovalcem tega obsežnega projekta, največ med njimi je muzejskih sodelavcev, med njimi tudi Maruši Erpič, glavni koordinatorki postavitve razstave. Direktorica muzeja se je posebej zahvalila tudi muzejskim donatorjem (nekateri med njimi so že pokojni): družini Frigelj, Francu Černeliču, Mariji Žnideršič, dr. Ivanki Počkar, Slavku Dvoršku, Robertu Šupetu, Matjažu Filipiču in Niki Filipič Počkar, Anki Oblak, Petru Ivačiču, Tomažu Pisanskemu, Marjanu Krošlju, Smiljani Didek, družini Vidmar, Roku Koliću ter Jelki in Juriju Žnideršiču ter Stanki Petrović. Zahvala je šla tudi donatorki, sicer ne v sklopu teh 15 donacij, ampak kot del razstave o vodi, nekdanji muzejski sodelavki Vlasti Dejak. »Ta muzej živi ravno zaradi vseh vas, veseli smo, ker vas imamo, in verjamem, da bo tako tudi še naprej,« je dodala Černelič Krošelj.
pmb-odprtje-razstave-harmonija-4-elementov (57)

Razstavo je odprla Sonja Levičar.


Razstavo je odprla Sonja Levičar, predsednica sveta zavoda PMB, ki je predstavila nekaj razmišljanj o štirih starogrških elementih, med drugim tudi to: »Brez zraka bi umrli takoj, brez vode malce kasneje, brez hrane, ki v celoti izvira iz zemlje, še malo kasneje, a prav tako zanesljivo, brez ognja, se pravi energije, se ustavi vse, kar je živega na zemlji.« Zaželela je še, da bi bila harmonija vedno prisotna, tako v naravi kot v naših življenjih.

Koncert neke vrste ljubezensko pismo Sloveniji
pmb-odprtje-razstave-harmonija-4-elementov (108)

15 vitrin za 15 donacij muzejskih donatorjev


Še pred odprtjem razstave je v Viteški dvorani potekal koncertni del z izvedenimi pretežno slovenskimi melodijami oz. slovenskih skladateljev, s čimer so razstavo povezali z glasbo in enim izmed petih čutov, kajti leto 2023 namenjajo tudi sluhu. Najprej je z nekaj samostojno zaigranimi melodijami nastopila čelistka Sarah Ghandour (ZDA), ki je nedavno prejela Fulbrightovo štipendijo za delo v Sloveniji, kjer proučuje slovensko ljudsko glasbo in jo skupaj s slovenskimi glasbeniki preoblikuje v nove harmonije. »Ta koncert je neke vrste ljubezensko pismo Sloveniji, ki jo imam zelo rada. Med raziskovanjem slovenske ljudske glasbe sem našla izredne skladbe in nekaj med njimi jih boste danes lahko slišali,« je ob tem povedala. Nato se ji je pridružila zasedba Gugutke, ki si je ime nadela po eni od najbolj značilnih vrst ptic Balkanskega polotoka – turških grlicah ali gugutkah. Sestavlja jo pet prijateljev, perspektivnih mladih virtuozov, med katerimi je tudi brežiški rojak, klarinetist Tomaž Zevnik. Tokrat se jim je pridružil tudi domači tenorist Rok Ferenčak, ki je zaposlen v Zboru Slovenske filharmonije, nastopa pa tudi v različnih komornih zasedbah, od leta 2018 je član Slovenskega okteta, nedavno pa je na brežiškem grajskem dvorišču nastopil tudi kot nadomestni član zasedbe Trio Vivere. Nastopajoči so navdušili občinstvo, med katerim so bili tudi gosti z Veleposlaništva ZDA v Sloveniji, ki je podprlo ta dogodek, ter starša Sarah Ghandour.R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

06.02.2020 | Sporočilo

Predstavitev projekta Riba je IN

19.09.2021 | Redakcija

Hribi in gore še vedno vabijo

04.04.2019 | Oglas

Kako opremiti otroško sobo?