Časopis za pokrajino Posavje
20.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Konec tedna ogled parne pekarne, harmonikarski koncert in dan odprtih vrat

Objavljeno: Petek, 25.09.2020    Rubrika: KULTURA Sporočilo
dekd-2020-rajhenburska-parna-pekarna
V enotah Kulturnega doma Krško se znova obeta pester konec tedna z vodenim ogledom Rajhenburške parne pekarne, koncertom Spopad harmonik in dnevom odprtih vrat na gradu Rajhenburg.

DEKD 2020: Rajhenburška parna pekarna, voden ogled

sobota, 26. 9., ob 16. uri / zbirno mesto pred vhodom v pekarno

Med leti 1939 in 1980 je v trgu Brestanica (pred letom 1952 Rajhenburg) delovala priljubljena parna pekarna, ki je okoliške kraje oskrbovala z odličnim kruhom in pecivom. Z dejavnostjo je pričel Jožef  Kadivnik, peč zanjo pa je uvozil iz tujine. Njena posebnost je bila ta, da je bila sestavljena iz dveh peči – spodnje in zgornje. Najprej so kruh pekli v spodnji peči, ga med peko dvakrat osvežili s paro, nato pa še v zgornji peči. Rezultat je bil kruh, ki se tudi po treh dneh ni drobil. Vsi stroji v pekarni še vedno delujejo, kruha pa v njej ne pečejo več.

Vpogled v zapuščino svojega dedka nam bo omočil Rudolf Kadivnik, s katerim bomo sooblikovali ogled pekarne. Število mest je omejeno. Obvezne prijave na dogodek sprejemamo na info@gradrajhenburg.si ali 051 390 648.

Miha Debevec in Dejan Kušer: Spopad harmonik, koncert iz cikla ARSonica 2020
miha-debevec-in-dejan-kuser-spopad-harmonik-4

sobota, 26. 9., ob 20. uri / velika dvorana Kulturnega doma Krško / za ARSonica 2020 abonma in izven

Miha in Dejan sta vrhunska ustvarjalca z mednarodnimi referencami, ki s harmoniko preigravata unikaten in raznolik glasbeni program, s čimer se ločita od preostalih harmonikarjev v našem, pa tudi širšem glasbenem prostoru. Njun repertoar obsega domiselne priredbe popularne, klasične in etno glasbe z različnih koncev sveta. Med drugim izvajata tudi skladbe ABBE, Mozarta, Piazzolle, pa vse tja do Metallice in skupin Europe, Status Quo ter Avsenika. Glasbenika »podirata« stereotipe o harmoniki kot o nekakšnem manjvrednem, »gostilniškem« glasbilu, na katerem je možno izvajati le preprosto ljudsko in narodno-zabavno glasbo in mu določata neko povsem novo vrednost in dimenzijo.

Svetovni dan turizma: Grad Rajhenburg, dan odprtih vrat
svetovni-dan-turizma-grad-rajhenburg

nedelja, 27. 9., od 10. do 18. ure / grad Rajhenburg

Svetovni dan turizma od leta 1980 vsako leto praznujemo 27. septembra. Tudi letos  bodo vrata gradu Rajhenburg  med 10. in 18. uro za obiskovalce odprta brezplačno. 

Vir: KD Krško
« Nazaj na seznam