Časopis za pokrajino Posavje
13.11.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Koprivniška zaljubljenca v radijski igri in ponatisu knjige

Objavljeno: Četrtek, 13.09.2018    Rubrika: KULTURA Redakcija
koprivnica - predstavitrev ponatisa knjige Zadnji vitez in radijske igre na CD (24)

Zgoščenka, posneta z dvema različicama

Na Izletniški domačiji Vertovšek na Velikem Kamnu sta koprivniško Kulturno društvo Anton Aškerc in Gledališka skupina DKD Svoboda Senovo minulo nedeljo, prvenstveno za krajane in krajane Koprivnice, pripravila premierno predstavitev izdanega ponatisa knjige Zadnji vitez plemeniti Heldenstamm ter istoimenske radijske igre.

Gre za ponatis romana o resnični, a neizživeti tragični ljubezenski zgodbi, ki se je spletla pred 100 leti v Koprivnici in jo je v besede prelila osrednja junakinja Margareta Hess - Rak v spomin na svojo ljubezen, plemiča Ernesta Schwarzerja. Hess – Rakova je knjigo izdala v samozaložbi leta 1970 v nakladi 100 izvodov, ponatisnjen pa je v 400 izvodih, saj so roman prejela vsa gospodinjstva na območju KS Koprivnica. Častni pokrovitelj projekta je bil domačin, evropski poslanec Franc Bogovič, ob njem pa še prek deset podjetij.

Franc Bogovič je povedal, da lahko bralec ob prebiranju pretresljive ljubezenske zgodbe dobi uvid tudi v obdobje 1. svetovne vojne, tedanje družbeno-politične razmere in način življenja v Koprivnici, zaradi česar tako literarno delo kot radijska igra predstavljata pomemben doprinos z vidika negovanja in spoštovanja etnološke, kulturne dediščine samega območja in širše. Poleg tega je bila dobrotnica kraja, saj je finančno omogočila obnovo kapele Marije Lurške, ki jo je l. 1885 sezidal njen stric, za mrliško vežico, lovski dom in drugo.

Margareta Hess Rak, z vzdevkom Ita, je sicer prišla v Koprivnico k sorodnikom ob izbruhu 1. sv. Vojne in tu spoznala Ernesta Schwarzerja pl. Heldenstamma. Prepovedana ljubezen, ki je vzklila med njima, se je končala tragično, saj si je nesreči Ernest leta 1917 vzel življenje, Ita pa se je nesrečna vrnila v Pulo. Leta 1960 se je prvič vrnila v Koprivnico, potem pa se vsako leto, kot sta povedali Blaž Sotošek in Milica Kosar, ki sta jo osebno poznala, vračala vsaj po dva meseca na leto. Hess Rakova je bila sicer profesorica in prevajalka, živela pa je v Pulju, Novem Sadu, Trstu, Švici in Nemčiji, nazadnje pa v Celju, kjer se je maja 1986 zaključila njena življenjska pot. Pokopana je bila v družinski grob družine Schwarzer v Koprivnici.

koprivnica - predstavitrev ponatisa knjige Zadnji vitez in radijske igre na CD (17)

Predstavitve se je kljub sončnemu popoldnevu in času trgatve udeležilo veliko krajank in krajanov

Dobrodošlico velikemu številu zbranih krajank in krajanov ter obiskovalcev od drugod je na prizorišču pripravila glasbena zasedba KNAP, nastajanje radijske igre pa sta predstavili njeni scenaristi Nani Kušar Žibert in Boža Ojsteršek. Slednja je povedala, da je že 20 let minilo od tedaj, ko ji je Blaž Sotošek predlagal, da bi obudili koprivniško ljubezensko zgodbo. Pred tremi leti se je pisanja scenarij lotila njena učiteljica Nani Kušar Žibert, dopolnila ga je Tatjana Uduč, dokončala pa Ojsterškova. Vodja gledališke skupine iz DKD Svoboda Senovo, Radica Šoln, je k temu dodala, da je svoj glas vlogam v dveh različicah, 100 in 32-minutni izvedbi, posodilo skupno 21 članov senovske gledališke skupine, koprivniškega kulturnega društva ter posameznikov iz Brestanice, snemanje in zvokovno obdelavo pa je izvedel Janko Avsenak.

Prireditev v Koprivnici, v uvodu katere je zaigrala glasbena zasedba KNAP, sta povezovala Sandi Lekše in Ajda Španring, poleg navedenih pa so zbranim spregovorila tudi Vinko Avsenak, raziskovalec in strokovnjak za obdobje 1. sv. vojne, Staša Lebej Bašelj, ki je dodobra raziskala Itino življenje in svoja dognanja objavila v članku ter predsednik DKD Svoboda Senovo Jože Šoln. Priložnostno razstavo je pripravil Guni Fabjančič, za pogostitev udeležencev so poskrbele članice Aktiva kmečkih žena Koprivnica, pijačo in prostor pa je zagotovila Izletniška kmetija Vertovšek.

B. M.
« Nazaj na seznam
»