Časopis za pokrajino Posavje
2.03.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Koprivniške Ivanjščice sanjale z nitkami

Objavljeno: Ponedeljek, 25.01.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
c

Utrinek z razstave

V Dvorani v parku Krško se je 21. januarja v sklopu letnega razstavnega programa virtualno predstavila ročnodelska sekcija Ivanjščice KD Anton Aškerc Koprivnica. Razstavo, ki je bila podprta s strani JSKD OI Krško in Občine Krško, so poimenovali Sanje z nitkami, od sedmih članic pa so tokrat svoje izdelke razstavile Marija Peruci, Irena Kožuh, Tina Petan in Silva Bohorč.

Uvodoma je zainteresirano spletno javnost nagovoril predsednik društva Sandi Lekše, ki je v nadaljevanju povabil k ogledu ročnih del. »Članice, pridne roke vezilj v naši sekciji za ročna dela Ivanjščice, predstavljajo svoje klekljarske izdelke in rešilje vezenine. Ročnodelska sekcija je aktivna tudi v teh časih, ko je druženje omejeno, saj članice lahko na srečo ustvarjajo same doma, v svojem domačem okolju. Tako je nastalo kar nekaj izdelkov, ki so tokrat postavljeni na razstavo,« je povedal Lekše in nadaljeval, da v okviru društva delujejo še dramska, literarna in Sekcija za ohranjanje kulturne dediščine. Prizadevajo si tudi, da bi dobili svoje društvene prostore, kar upajo, da jim bo letos uspelo, saj so po predsednikovih besedah že v dogovoru s KS Koprivnica. S tem bi si aktivnosti močno olajšali.

Ob aktualni razstavi, ki si jo je mogoče ogledati na https://www.youtube.com/watch?v=GYxNIlKWpV4, ali na JSKD Facebook strani https://www.facebook.com/JSKD-Kr%C5%A1ko-161295511181915/videos/184874453428924, pa so ob ustvarjanju v živo spregovorile tudi razstavljavke. Podajale so svoje izkušnje ob ročnih veščinah, poudarile so nenehno izobraževanje in pomen nabiranje znanja. Perucijeva je demonstrirala klekljano čipko v kombinaciji z blagom in povedala, da se s to veščino ukvarja že sedem let. Kožuhova je predstavila rešilje tehniko, ki je po njenih besedah delana v več fazah in izvira še iz časov bivanja spletičen na gradovih. Izdelki so bili takrat in še tudi kasneje večinoma v beli barvi, v današnjih časih pa že dobivajo barvno paleto. »To delo je sicer zamudno,« je še izpostavila Kožuhova in prikimala, da pride po opravljenem delu, ko je izdelek končan, užitek in zadovoljstvo. Vodja sekcije Ivanjščice Silva Gorjup se je z nekaj besedami sprehodila skozi začetke, ki segajo v leto 2004, v katerem so že pripravile prvo razstavo ter so vse do danes aktivne, rade sodelujejo in se povezujejo z drugimi društvi, ne le doma, ampak tudi izven krajevnih meja. Snemanje in montažo video produkcije je opravil Bojan Žičkar.

M. H., foto: arhiv JSKD, zaslon ekrana
 
« Nazaj na seznam