Časopis za pokrajino Posavje
16.05.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Koronavirus in Babičeve karikature

Objavljeno: Torek, 11.01.2022    Rubrika: KULTURA Redakcija
B. Babic, karikaturist (74)

V Stari galeriji na sevniškem gradu so na ogled karikature Branka Babiča.

Prvo sredo v letošnjem prvem mesecu je Rudi Stopar, gostitelj kulturnega večera, poimenovanega po slovanskem bogu gostoljubja Radogostu, gostil na sevniškem gradu novomeškega karikaturista, ilustratorja in fotografa Branka Babiča.

Dolenjski umetnik se na razstavi v Stari galeriji in v grajskem oknu Radogost predstavlja s karikaturami, ki jih je v dobrem letu dni na temo koronavirusa ustvaril natanko 98.
B. Babic, karikaturist (35)

Karikature prikazujejo aktualen čas.

»Razstava KORONArne KVARIkature, kot celota, se lahko smatra za Babičev strip, kjer so glavni junaki virus in medpandemični homo sapiens. Čas, ki ga izžareva ta strip, je povsem nov, za človeštvo še nikoli doživet, in je mejnik za neko drugo, drugačno življenje, ki ga lahko samo slutimo, da bo funkcionalno spremenjen, če že ne povsem odklonski in nenormalen. Močna satira Babičevih karikatur naj bo grenak nasmeh in blagujoč obliž na pretečo nelagodnost in strah,« je med drugim predstavil razstavljena slikarska dela gostitelj ter nato povabil k besedi še gosta, ki je predstavil nastajanje karikatur, s katerimi želi privabiti predvsem nasmeh na obraz, četudi se zaradi nošenja mask ne vidi, lahko pa se sliši, če se kdo izmed obiskovalk in obiskovalcev iz srca in na glas nasmeji podobam in dialogom, zapisanim v oblačkih.

Razstavo duhovitih karikatur, na katerih najdemo tudi kakšen znan lik, kot je na primer glasbenik Vlado Kreslin, si je mogoče ogledati do konca januarja, in sicer po predhodnem dogovoru na tel. št. 051 680 289 (Eva Urh).

Odprtje razstave karikatur Branka Babiča je s prebiranjem lastnih pesmi na temo koronavirusa popestrila članica literarne sekcije Beseda KD Franc Bogovič iz Dobove Anica Pirš.

S. R.
« Nazaj na seznam
»