Časopis za pokrajino Posavje
25.06.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kostanjevica bo tudi letos festivalsko zaživela

Objavljeno: Sreda, 03.04.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
Kostanjevica bo tudi letos festivalsko zaživela

Milovanović, Tomazin in Strajnar na novinarski konferenci v galerijski knjižnici

Mladinsko društvo Kostanjevica na Krki je na novinarski konferenci predstavilo priprave in program letošnjega Festivala kulture Kostanjevica (FKK), ki bo potekal med 4. in 6. julijem.

Kot je povedal novi predsednik društva Jan Strajnar, je bilo mladinsko društvo ustanovljeno leta 2015 z namenom kulturne in turistične poživitve dogajanja v najmanjšem slovenskem mestu in v širši okolici. Lani so julija so prvi organizirali Festival kulture Kostanjevica, s katerim želijo v kraj vrniti nekoč bogato festivalsko tradicijo, predvsem pa oživiti gledališko dejavnost, najprej z gostovanjem profesionalnih skupin,
Kostanjevica bo tudi letos festivalsko zaživela

Premierna izvedba festivala je naletela na dober odziv (foto: Maruša Lapuh).

nato pa tudi z organiziranjem lastne produkcije, je dejal programski vodja festivala Stane Tomazin. »Primarno se nam zdi, da kulturi vrnemo mesto, ki ga je nekoč imela v Kostanjevici, saj se ljudje pogosto ne zavedajo, kakšen turistični potencial in promocijo kraja to prinaša,« poudarja. Njihovo glavno vodilo je kvaliteten program, ki sloni na odličnih umetniških ustvarjalcih iz Slovenije in tujine, ter dostopnost, kar zagotavljajo z brezplačnim vstopom na vse festivalske prireditve.
 
LETOS TRIDNEVNI PROGRAM
 
Ker je prva izvedba festivala naletela na odličen odziv, so dobili nov veter v jadra in bodo festival letos razširili na tri dni. V četrtek, 4. julija, bo otvoritev festivala z glasbenim duom Silence in hkrati tudi letošnjega kiparskega simpozija Forma viva. V petek, 5. julija, bo na sporedu gledališka predstava »Imela bi otroke, vrt in petnajst zajcev« dramske igralke Anje Novak, na koncertnem prizorišču na kostanjeviškem otoku pa bodo nastopile skupine Leslie More, Koala Voice, Repetitor in HIGH 5. Zadnji dan festivala, v soboto, 6. julija, bosta v gledališkem delu na ogled predstavi »Ich kann nicht anders« kolektiva Beton Ltd. katerega član je tudi Kostanjevičan Branko Jordan, v koncertnem delu pa skupine NOAIR, Generator, Jonathan in Prismojeni profesorji bluesa. Med festivalom bodo potekale tudi gledališke delavnice in literarni pogovori z znanimi slovenskimi pisci.
 
OBISKOVALCEM PREDSTAVITI CELOVITO TURISTIČNO PONUDBO
 
S festivalom ne ciljajo na množičnost, kljub temu pa si obetajo okoli 2000 obiskovalcem, ki jim želijo ponuditi tudi možnost prenočišč v mestu ali okolici, pa tudi celovito turistično ponudbo, v katero želijo vključiti vse lokalne znamenitosti. Kljub prostovoljnemu delu ekipe mladih festival prinaša kar zajetne stroške, ki jih bodo pokrili s pomočjo sponzorjev in podporo občine.
 
Z organizatorji festivala sodeluje tudi Galerija Božidar Jakac, saj, kot pravi direktor Goran Milovanović, je Kostanjevica predestinirana za kulturno-turistične zadeve. »Zelo lepo je, da se poleg galerije, ki je profesionalna ustanova na likovnem področju, v dogajanje vključujejo tudi drugi,« je pohvalil organizatorje iz »zelo močne generacije aktivnih mladih«.
 
P. P.
 
 
 
« Nazaj na seznam
»