Časopis za pokrajino Posavje
18.08.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kostanjeviška kulturna prireditev »Življenje ni praznik«

Objavljeno: Četrtek, 07.02.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
Kostanjevica-kulturni praznik 2019 (28)

Kostanjeviški šolarji so uprizorili odrsko postavitev Življenje ni praznik.

V kostanjeviški osnovni šoli Jožeta Gorjupa je v sredo zvečer potekala osrednja občinska prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku, naslovljena »Življenje ni praznik«.

Gostiteljica in povezovalka prireditve, ravnateljica šole Melita Skušek, je uvodoma povedala, da smo Slovenci v več pogledih izjemni, izjemen pa je tudi naš jezik, »ki smo ga Slovenci kljub raznorodovanju in potujčevanju uspeli ohraniti do danes, še več, v njem ne samo komuniciramo, ampak tudi ustvarjamo umetniška dela svetovne vrednosti«. Poleg Franceta Prešerna, v spomin na katerega praznujemo kulturni praznik, se je v naše gene zapisal tudi Ivan Cankar, katerega leto se izteka.
Kostanjevica-kulturni praznik 2019 (9)

Zbrani na prireditvi

»V občini Kostanjevica na Krki se trudimo dati kulturi in umetnosti zasluženo mesto in obdržati čim višji nivo odnosov do profesionalne in ljubiteljske kulture,« je še dodala in k uvodnemu pozdravu povabila še župana Ladka Petretiča, ki se je zahvalil in čestital nastopajočim.
 
ODRSKA POSTAVITEV IN KRATKI FILMI

Osrednji del prireditve je bila odrska postavitev in projekcija kratkih filmov, ki so jo po scenariju in v režiji Metke Povše pri izbirnem predmetu Gledališki klub pripravili učenci in učenke kostanjeviške šole. V kratkih filmih, ki jih je posnel in zmontiral Robert Sajovec, so uprizorili sodobno uro slovenščine ter štiri prizore po literarni predlogi Ivana Cankarja »Moje življenje« (Pehar suhih hrušk, Skodelica kave, Mater je zatajil in Cankarjev prvi šolski dan), v odrski postavitvi »Življenje ni praznik« pa zgodbo o devetošolki Anji, ki izkaže popolno neznanje o Cankarju, skupaj s prijateljicama pa pri raziskovanju njegovega življenja in dela ugotovi, da je bil velik človek in pravi zvezdnik svojega časa … V predstavi, s katero so »postavili ogledalo preteklosti in sedanjosti«, je sodeloval tudi pevski zbor učencev Gledališkega kluba, vsi skupaj pa so navdušili in ogreli dlani občinstva v večnamenskem prostoru šole.
 
GOVORNICA IRENA VIDE

Kostanjevica-kulturni praznik 2019 (47)

Slavnostna govornica

Slavnostna govornica na prireditvi je bila kostanjeviška rojakinja, dolgoletna direktorica Televizije Novo mesto Irena Vide. Slednja se je v osebno obarvanem govoru spomnila na svoje odraščanje v Kostanjevici na Krki. »Moja in tudi naša skupna kultura, ki se je tu rojevala, prav v tem, ne le šolskem, ampak pravem likovnem, kiparskem, umetniškem in dandanes še bolj vsestranskem biseru, se je razraščala tudi skozi izjemno spoštljive odnose generacij, skozi iskrivost odprtega duha in široko modrost védenja, vse v prelestnem vrelcu tukajšnjega ustvarjalnega prepletanja,« je dejala. Z nostalgijo se je spomnila nekdanjega kulturnega oz. zadružnega doma, v katerem je imela svoj prvi nastop, zdaj pa ga že vrsto let ni več …
 
Ob koncu prireditve so v zgornjih prostorih šole odprli še razstavo likovnih ilustracij Cankarjevih črtic, ki so jih ustvarili kostanjeviški šolarji in šolarke.
 
P. P.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

18.07.2019 | Redakcija

Hiša iz lesa, slame in gline

27.06.2021 | Redakcija

Življenje v vodi in ob njej