Časopis za pokrajino Posavje
19.06.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kozolec nekoč in danes

Objavljeno: Torek, 12.09.2017    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSCN1080

Nedeljsko popoldne v vrhovškem prosvetnem domu je bilo namenjeno kozolcem.

Minulo nedeljsko popoldne je v Prosvetnem domu Vrhovo potekalo odprtje slikarske in fotografske razstave »Kozolci nekoč in danes«, na kateri se je predstavilo Društvo ljubiteljev likovne umetnosti Radeče ter fotografa iz Vrhovega, Simon Bregar in Martin Klajn.

Motiv nastalih del so kozolci, ki postajajo vse bolj poseben del krajinske in arhitekturne dediščine, kakršna naj bi bila značilna za slovensko podeželje. Ustvarjalke in ustvarjalci so na slikarska platna in v fotografski objektiv »ujeli« kozolce na loškem in vrhovškem polju, kjer nekateri kozolci še služijo namenu, na nekaterih pa so že vidne sledi časa.

»Gradnja kozolcev je vsota izkušenj mnogih rodov. Izdelovalci kozolcev so brez matematičnih formul rešili vsa konsktrukcijska vprašanja. Kozolec je slovenska posebnost, stara zagotovo več kot 300 let,« je dejala moderatorka Irena Koteska, ki je v nadaljevanju namenila »harfam slovenskih polj« še več besed. »Dandanes je kozolec ostanek preteklega časa, pomnik slovenske kulturne dediščine. Izgublja svojo prvotno funkcijo sušenja žita, trave. Tehnologija je s stroji odvzela kozolcu žito, silos pa seno. Sedaj služijo kot shramba za stroje, gradbene materiale, les, opeko in tudi kot odlagališče za staro šaro. Če stojijo ob cesti, so postali podstavki za reklame,« je povzela dogajanje v sedanjosti.

Razgiban kulturni program, ki ga je povezovala Andreja Burkelc Klajn, so oblikovali pevci in pevke radeške folklorne skupine Brusači, članice gledališke skupine Paglavci Prosvetnega društva Vrhovo ter učenke in učenci GŠ Laško - Radeče. Dogodek se je zaključili s kmečko malico in kozarčkom rujnega ter domačimi piškoti.

S. R.
« Nazaj na seznam
»