Časopis za pokrajino Posavje
20.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kralj Lear pod grajskimi arkadami

Objavljeno: Nedelja, 04.10.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
Kralj Lear, grad Raka (31)

Predstava Kralj Lear se je odvijala pod arkadami mogočnega raškega gradu.

Gledališka skupina Društva Trg Sevnica se je po uspešni premierni predstavitvi Kralja Leara v sevniški kulturni dvorani v sinočnjem deževnem večeru, opremljenim z bliski in grmenjem, predstavila pod arkadami gradu Raka, danes zvečer pa jo čaka še nastop v atriju brežiškega gradu.

Kralj Lear, grad Raka (78)

Napačne življenjske odločitve so kralja odpeljale v blaznost.

Prirejena in skrajšana zgodba tragedije o angleškem kralju
, ki jo je napisal angleški dramatik Williem Shakespeare (1564-1616), se začne s kraljevo odločitvijo, da bo vladarsko palico prepustil tisti izmed svojih treh hčera, ki ga bo najbolj prepričala s svojo izjavo o ljubezni in predanosti. Njegova odločitev, ki je temeljila samo na besedah in prijaznem videzu, je bila napačna, a za pot nazaj je bilo prepozno … Kralj Lear postaja vse bolj osamljen in zagrenjen – notranja bolečina ga je vse bolj in bolj razjeda, dokler ne znori. Zaključek gledališke zgodbe, v kateri se v vlogi kralja predstavi Emil Stopar, njegove hčerke pa upodobijo Katja Čeč, Diana Kosar in Natalija Hočevar, je tragičen, a izpostavljena tragika nudi premislek o dejanjih človeka. Nepremišljena dejanja lahko vplivajo ne samo na posameznikovo usodo, temveč tudi usodo tistih, ki jih imamo neizmerno radi.

Zanimiva gledališka kulisa dogajanju, ki se je odvijalo v spremstvu dežnih kapljic, ki so močile tla na prostem, so bile mogočne grajske arkade in morda je zaradi njih zgodba dobila še večjo pripovedno moč. V presečišču vsega je bil človek – razpet med svoje želje in iluzije, a ker se niso uresničile, so vodile v norost, umor in samomor. Dialoge, ki so razkrivali odnose na dvoru kralja Leara, je prijetno dopolnjevala še skrbno načrtovana glasbena kulisa ter izbor barvnih svetlobnih efektov.

S. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam