Časopis za pokrajino Posavje
18.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kristina Bevc srečo najde v malih stvareh

Objavljeno: Sobota, 11.11.2023    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSC_3729

Umetnica Kristina Bevc se v Krškem predstavlja s samostojno razstavo Načelo sreče.

V četrtek, 9. novembra, je v avli Kulturnega doma Krško v okviru KUD Liber potekala predstavitev del umetnice Kristine Bevc ter uradno odprtje njene razstave, ki jo je poimenovala Načelo sreče.

Kot je za naš medij povedala avtorica razstave Kristina Bevc, sicer med drugim članica KUD Liber, so razstavljena umetniška dela nastajala v obdobju zadnjih petih let, do razstave, ki je tematsko razdeljena na dva sklopa, pa je prišlo pravzaprav povsem spontano, je izpostavila.
DSC_3713

Predsednica KUD Liber Branka Pirc je predstavila avtorico in njena dela.»Iskanje tistega, kar te osrečuje«

Načelo sreče pri ustvarjanju je po njenih besedah »iskanje nečesa, kar te osrečuje, ampak ne, da bi namensko čakal na to«, je razložila umetnica in dodala, da nikoli ne smemo prelagati sreče v prihodnost in si misliti, da bomo srečni šele, ko bomo nekaj dosegli, ko se bo nekaj zgodilo, ko bo nekaj minilo ipd. »V danem trenutku je potrebno poiskati tisto nekaj, kar te osrečuje in pride samo od sebe – se pravi, ne na silo.«
DSC_3719

Razstavo je uradno odprla direktorica Kulturnega doma Krško Darja Planinc.Izpostavila je, da ji včasih že dokončana slika s kombinacijami barv prinese občutek sreče in zadovoljstva; tedaj si reče: »To je to.« Pravi tudi, da se prehitro ujamemo v začarani krog, v katerem iščemo vedno nekaj več. Moramo znati ceniti tisto, kar imamo,« je strnila svoje misli Kristina Bevc, ki rada umetniško ustvarja že od malih nog in se nenehno vrača nazaj k akrilu, saj po njenih besedah ravno platno »prenese« največ njenih barv.

Slikarstvo kot kreativna nota v življenju

DSC_3685

Prof. Lucijan Cetin je navdušil z igranjem na klavir.

Po besedah predsednice KUD Liber Branke Pirc, ki je povezovala dogodek, se je Kristina Bevc bolj intenzivno pričela ukvarjati s slikarstvom, ko se je zaposlila in ji je manjkala »tista kreativna nota«. Umetnica se je pridružila Društvu likovnikov Brežice, ki ga je kasneje štiri mandate tudi vodila in kjer se je umetniško »kalila« še naprej, naposled pa se je priključila tudi KUD Liber in sodelovala na številnih skupinskih razstavah. »Za njeno dolgoletno ustvarjalno delo in posebne dosežke v ljubiteljski kulturi je letos prejela srebrno odličje, ki ga podeljuje Zveza kulturnih društev Brežice,« je še poudarila Branka Pirc.

»Kristina rada ustvarja v različnih likovnih tehnikah. Predvsem težko omeji svojo ustvarjalnost na en medij. Zato so skoraj vsa njena dela ustvarjena v kombiniranih tehnikah, kjer se akvarelom, akrilu, kolažu, sitotisku, linorezu skoraj vedno pridružijo še alkoholni flomastri in akrilni markerji. Rada ustvarja tudi v glini,« je dejala Pirc.
 
»Po sreči vsi hrepenimo«
 
Kot je povedala direktorica Kulturnega doma Krško Darja Planinc: »Po sreči vsi hrepenimo, a je izmuzljiva in muhasta. Avtorica Kristina Bevc je srečo ujela v barve, ki jih je spretno prenesla na slikarsko platno. Vsakdo bo srečo, ki koketira z nami iz teh platen, doživel po svoje.« S temi besedami je Planinc razstavo tudi uradno odprla in čestitala avtorici za lepo postavitev razstave.
 
Za glasbeno kuliso, ki je tenkočutno dopolnila umetniške slike, je poskrbel prof. Lucijan Cetin, ki se je na klavirju predstavil z izbranimi avtorskimi skladbami.
 
Razstava, ki bo odprta do 19. novembra 2023, je nastala ob podpori Mestne občine Krško, Kulturnega doma Krško in v organizaciji KUD Liber.
 
A. K.
« Nazaj na seznam
»