Časopis za pokrajino Posavje
17.05.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

»Krški kolaži« na ogled brez otvoritve

Objavljeno: Sobota, 18.07.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
krski kolazi (2)
Društvo likovnikov Krško – OKO je 16. julija v Dvorano v parku v Krškem postavilo na ogled skupinsko slikarsko razstavo, ki so jo poimenovali Krški kolaži. Javne otvoritve zaradi zaostrenih ukrepov, ki so povezani s širjenjem virusa covid-19 in posledično s prepovedjo zbiranja nad deset ljudi, ni bilo. Iz društva so sporočili, da bodo poskušali pridobiti mnenje NIJZ in če bo to pozitivno, bodo pripravili javno zaprtje razstave, ki bo 18. avgusta.

Do takrat pa si je dela možno ogledati na omenjeni lokaciji. Razstavljajo Darinka Asić, Branka Benje, Nada Bizjak, Slobodanka Čekrlić, Iva Gošek, Ivana Iskra, Petra Kampl Petrin, Primož Lapuh, Milena Mraović, Špela Osojnik, Mihaela Prevejšek, Lidija Strle, Darja Veljković, Antonija Žener in Suzana Župančič.

Predsednica društva Branka Benje nam je ob tem podala nekaj besed o razstavi in dejala, da so tokratno tehniko spoznavali na tečaju na Bočju, v Osnovni šoli Leskovec pri Krškem in v pedagoškem prostoru Mestnega muzeja Krško pod mentorstvom slikarke Jerce Šantej. »Umetniški kolaž lahko vključuje izrezke iz časopisov, razne trakove, delčke papirjev, izseke iz drugih umetniških del, fotografije ali dele le-teh. Vse to pa je prilepljeno na papir ali drugo podlago,« je pojasnila Benjeva, ki je še navedla, da so se z mentorico  sprehodili po krškem starem mestnem jedru in tudi po novem delu mesta, kjer so fotografirali detajle in motive, da so jih lahko kasneje uporabili pri izdelavi kolaža. »Vsi sodelujoči smo na osnovi posnetih fotografij, lastnih asociacij, zamisli, idej, konceptov in umetniškega navdiha poskušali ustvariti kolaž mesta na obeh bregovih reke Save. Marsikdo je poiskal fotografije zaslužnih meščanov in jih uporabil pri izdelavi svojega kolaža. Valvasor, Bohorič, Dalmatin, Mencinger, Hočevarjeva, dr. Mihajlo Rostohar, vsi ti so zaznamovali  mesto,« se je Benjeva ozrla na začetke nastajanja razstavljenih del ter še izpostavila, da je nova tehnika izražanja za vse predstavljala poseben izziv.

M. H., foto: B. B.
 
« Nazaj na seznam