Časopis za pokrajino Posavje
19.09.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Krški likovniki razstavljajo kubistična dela

Objavljeno: Petek, 23.07.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSC_0080

Branka Benje in mentorica krških likovnikov Jožica Medle

V Društvu likovnikov Krško OKO so v četrtkovem poznem popoldnevu v krški Dvorani v parku odprli skupinsko likovno razstavo z naslovom Razgradnja geometrične strukture, ki sta jo z igranjem na evfonij popestrila učenca Glasbene šole Krško Tilen Klavžer in Anže Kostanjevec.

Tokrat je na ogled 15 likovnih del, ki jih je ustvarilo 15 članov slikarske sekcije društva, ki so konec meseca maja in v juniju obiskovali delavnico slikanja pri akademski slikarki, dr. likovne umetnosti Jožici Medle iz Šentjerneja. Pod njenim mentorstvom so raziskovali in upodabljali dela po načelih kubizma. Kot je ob otvoritvi razstave dejala predsednica krških likovnikov Branka Benje,
DSC_0067

Glede na čas dopustov je bila razstava s strani obiskovalcev nadpovprečno obiskana.

so se na tečaju mnogi prvič srečali s smerjo kubizma, ki sta jo v začetku 20. stoletja utemeljila francoski slikar Georges Braque in v Parizu živeči Španec Pablo Picasso: »Svež, malo drugačen in zanimiv pristop k ustvarjanju nas je navdušil in s pomočjo mentorice so nastala zelo zanimiva dela.« Motive so upodabljali z uporabo točk, barvnih ploskev, tekstur, linij, posamezni likovni ustvarjalci pa so kompozicijo obogatili tudi s kosi tkanin in časopisnimi izrezki. Mentorica Medle je povedala, da ji je bilo delo s krškimi likovniki v veliko zadovoljstvo, saj je bila skupina ustvarjalcev izredno delovna in dojemljiva za osvajanje novih znanj, zaradi česar, kot je dejala, so nastala dela, ki niti ne zaostajajo za deli akademskih slikarjev.

Na skupinski razstavi, ki si jo lahko osebno ogledate v krški dvorani do 17. avgusta, razstavljajo po eno ustvarjeno delo: Hermina Agrež, Darinka Asić, Branka Benje, Nada Bizjak, Iva Gošek, Mitja Grum, Ivana Iskra, Petra Kampl Petrin, Milena Mraović, Erica Puc, Milena Roštohar, Lidija Strle, Jože Šterk, Milena Volk in Jelka Zidarič.

B. M.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte