Časopis za pokrajino Posavje
28.03.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Krstna uprizoritev igre Amerikanski dolarji

Objavljeno: Sreda, 12.04.2017    Rubrika: KULTURA Redakcija
amrikanski dolarji_dkd svoboda senovo (54)

Sodelujoči amaterski igralci in glasbeniki v predstavi ob zaključku

S sinočnjo premierno uprizoritvijo igre Amerikanski dolarji so se senovski gledališčniki poklonili spominu na Avgusta Fabjančiča (2. 1. 1896 - 21. 10. 1964), dolga leta, pravzaprav pa desetletja prezrtega domačega kulturnega in širše ustvarjalnega sokrajana.

Režiserki predstave Boži Ojsteršek je Fabjančič zbudil pozornost ob zbiranju podatkov za monografijo o senovski gledališki skupini, nadaljnja podrobnejša raziskovanja njegovega življenja pa so pokazala, da gre za plodovitega pisca ljudskih iger, poezije in proznih del, ustanovitelja posavskega lokalnega časopisa Naš prijatelj, publicista, ki je objavljal članke in podlistke v več na Slovenskem uveljavljenih časopisih od obdobja od prve svetovne vojne do zaključka življenjske poti. Na Senovem je bil sicer zasebni trgovec, pa tudi župan in funkcionar.

amrikanski dolarji_dkd svoboda senovo (24)

Prizor iz igre

V nadaljevanju raziskovanja Fabjančičeve ustvarjalne poti so v senovski enoti Valvasorjeve knjižnice pripravili tudi Čitalniški večer Ali poznate Avgusta Fabjančiča, Ojsterškova pa je za namen odrske uprizoritve dramaturško nekoliko preuredila enega izmed njegovih napisanih odrskih del, v originalnem naslovu poimenovanega Potegavščina z amerikanskimi dolarji. Sicer ni znano, ali je bilo navedeno Fabjančičevo delo v obdobju njegovega življenja uprizorjeno, a ni dvoma, da sta si tako avtor kot njegovo delo, ki na komičen način uperja prst na človeški pohlep in način življenja v tridesetih letih prejšnjega stoletja na podeželju, zaslužila odrsko oživitev.

V igri so zaigrali: Marjan Poznič v vlogi kmeta Mohorja Spaka, Helena Poznič v vlogi njegove žene Jere in Andreja Brili kot njuna hči Marjanca, v vlogi hlapca pri Spaku Zvonko Marinič, David Radej kot občinski tajnik Alfonz, Matej Ulčnik in Boštjan Medvešek kot Spakova soseda Tinče Budna in Miha Kozole, v vlogi Harlekina in Kolombine Radica Šoln in Irena Skrivalnik ter pet nastopajočih v vlogah maškar, saj je dogajanje umeščeno v predpustni čas, ki doseže epilog na pustni torek. 90-minutna igra je po vzoru uprizoritev v preteklosti prepletena z glasbeno-instrumentalnimi vložki pred, med in po predstavi, saj so med Fabjančičevo zapuščino naleteli tudi na originalen notni zapis s predbesedilom pesmi iz predstave. Glasbene vložke je priredil Dejan Učakar, pevsko izvedbo na odru pred zaključkom predstave pa Janko Avsenak.

Zaradi zasedenosti dvorane v senovskem Domu 14. divizije vse do konca meseca, ki so jo obiskovalci skoraj do zadnjega sedeža zapolnili tudi na premierni uprizoritvi, bodo senovski gledališčniki reprizo navedene igre izvedli predvidoma konec meseca aprila ali v začetku maja.

B. M.
« Nazaj na seznam