Časopis za pokrajino Posavje
9.08.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

KUD Oton Župančič Artiče s koncertom na prostem počastilo svojo 90. obletnico

Objavljeno: Torek, 14.06.2022    Rubrika: KULTURA Redakcija
90_let_kud_oton_zupancic_artice (139)

Predsednica KUD Oton Župančič Artiče Jana Kovačič (levo) z vodji sekcij društva

11. junija je Kulturno-umetniško društvo (KUD) Oton Župančič Artiče s koncertom, na katerem so se predstavile vse delujoče sekcije društva, z enoletnim zamikom zaradi epidemije obeležilo 90 let svojega delovanja, ki so ga zdaj spet lahko počastili s prisotnostjo obiskovalcev.

»Tradicija, ki traja 90 let, ni samoumevna«

Zbrane na igrišču pri Prosvetnem domu Artiče je na začetku nagovorila predsednica KUD Oton Župančič Artiče Jana Kovačič, ki je izpostavila, da je nastala praznina v zadnjih dveh letih narekovala obdobje, ko so povsem nepripravljeni osmislili svoje delovanje z novimi, drugačnimi aktivnostmi. Spomnili so se začetkov kulture v Artičah in jubilej društva obeležili s postavitvijo instalacije Roka Verstovška Tanška, ki je umeščena ob lipi pri Prosvetnem domu ter izkazuje poklon bogati kulturni tradiciji in omogoča druženje ali celo manjši prireditveni prostor. Dopolnili so tudi zgodovinski prikaz artiškega društva, ki zajema kulturno pestrost 90-letnega delovanja, saj so z novim panojem predstavili zadnje desetletje delovanja. Kovačič se je še posebej zahvalila Mariji Kukovica, ki je skozi zbrano gradivo ohranila pomen kulturne identitete v Artičah, in Karin Grdešič Rožman, ki je predstavljeno oblikovala. Jubilejno leto je slednja zaznamovala še z zasnovo novega logotipa, ki izhaja iz preprostega žiga in se navezuje na drevo, ki raste na temeljih kulture. Devet točk predstavlja devet področij kulturnega društva Artiče, ki predstavljajo pestrost in temelj oz. deblo razvejanega kulturnega drevesa.
90_let_kud_oton_zupancic_artice (123)

Miha Haler, Zdravko Dušič ter zakonca Križanić so v artiškem društvu pustili neizbrisen pečat.

»Tradicija, ki traja 90 let, ni samoumevna. Tisti, ki leta in leta povezujete, ustvarjate, vztrajate, preizkušate meje mogočega, skrbite za novitete in vam je mar, svojega časa in dela, podarjenega amaterski kulturi, ne štejete. Štejete zadovoljne obraze, ki zapuščajo dvorane, stiske rok, iskrene pohvale in čestitke ob izpeljanem ter nazadnje skupno zadovoljstvo tako mentorjev, nastopajočih kot hvaležne publike. Štejejo tudi številna iskrena prijateljstva, stkana v vseh teh letih. Pravijo, da je narod brez kulture narod brez prihodnosti, zato jo moramo gojiti in negovati, ta naš nepogrešljivi jaz po ustvarjanju, druženju, iskanju novega, drugačnega in boljšega pa zagotovo vzgajati naprej,« je povedala ter se zahvalila vsem, ki budno bdijo in skrbijo, da kultura v kraju ne ugasne.

90_let_kud_oton_zupancic_artice (16)

Podžupanja Mila Levec (levo) je predsednici društva podelila občinsko plaketo.

Nekaj besed je tako jubilantom kot tudi obiskovalcem namenila še brežiška podžupanja Mila Levec, ki je ob tej priložnosti artiškemu društvu ob jubileju podelila tudi plaketo Občine Brežice. »90-letno obdobje je čas, ki ga moramo vsi močno spoštovati in občudovati. Zatorej velika hvala vsakemu posamezniku, ki je v tem častitljivem obdobju sodeloval v kateri koli sekciji znotraj društva. Poklon tudi tistim, ki jih ni več med nami in so zaslužni, da smo danes tukaj. S hvaležnostjo vam čestitam za vse nastope doma in v tujini, za vse nagrade in priznanja, s katerimi ste obogatili prepoznavnost svojega kraja, občine, regije in ne nazadnje tudi naše ljube Slovenije. Bogato dediščino spoštujte in ohranjajte tudi v prihodnje, mi pa vam bomo v okviru svojih zmožnosti sledili. Spoštovani jubilanti, ob vaši visoki obletnici vam izražam visoko spoštovanje ter vam želim še mnogo lepih in uspešnih skupnih trenutkov,« je Levec dejala ob tem.

Zgodovina KUD Oton Župančič Artiče

90_let_kud_oton_zupancic_artice (93)

MePZ KUD Oton Župančič Artiče je s prenovljeno zasedbo v domačem kraju nastopil prvič.

Začetki društva segajo v leto 1931, ko je bilo na pobudo Rada Dernača, takratnega učitelja in ravnatelja OŠ Artiče, režiserja in zborovodje, ustanovljeno društvo Sokol s telovadno in dramsko sekcijo. Bil je vzgojitelj, učitelj, tovariš, prijatelj, predvsem pa človek. Iz dramske sekcije se je potem razvilo kulturno društvo, kakršnega imajo še danes. V preteklosti je imelo artiško društvo različna imena: prosvetno, kulturno in športno-prosvetno. Po drugi svetovni vojni si je nadelo ime po slovenskem pesniku Otonu Župančiču, ki ga nosi še danes. Na začetku so v društvu delovale le tri sekcije – dramska, godbena in pevska –, ki so se med sabo dopolnjevale in širile na različna področja. Skozi leta so svoj pečat Artičam pustile mnoge sekcije, ki danes ne delujejo več: knjižničarska sekcija, moški pevski zbor, bobnarji, flavtisti, foto-kino in lutkovna sekcija, dekliški nonet, ženski pevski zbor, ljudski godci Trebeški drotarji … Danes je v društvu aktivnih sedem sekcij: tamburaški orkester, folklorna skupina, otroška folklorna skupina, mešani pevski zbor, ljudski pevci Fantje artiški, literarna in foto sekcija. Vse sekcije so v svoji kulturni tradiciji zelo uspešne, posegajo po najvišjih lovorikah tako v državi kot izven njenih meja.

Predstavile so se vse sekcije društva

90_let_kud_oton_zupancic_artice (51)

Ljudski pevci Fantje artiški prepevajo že 90 let, kolikor je star tudi njihov vodja Slavko Rožman (povsem desno).

V kulturnem programu so se zvrstili: tamburaški orkester pod vodstvom Klare Šimičić, ki je zaigral pesmi Starbust, Žuta ruža s Dunava, Osam tamburaša in Brazil; otroška folklorna skupina OŠ Artiče s koreografijo Ko nas zebe (avtorici koreografije: Barbara Bogovič in Janja Omerzu, avtorica glasbene priredbe in vodja skupine: Janja Omerzu); ljudski pevci Fantje artiški s pesmima Fantje, le zgodaj vstajajte in Tebi naj se glasi (vodja skupine je Slavko Rožman, ki šteje toliko let kot društvo); otroška folklorna skupina, ki se je predstavila s koreografijo S tramvajem v mesto (avtorica koreografije: Barbara Bogovič, avtor glasbene priredbe: Nik Vovčko, vodja skupine: Vesna Bogovič); mešani pevski zbor pod vodstvom Simone Rožman Strnad s tremi odpetimi pesmimi Sijaj mi, sončece, Na hribčku je moj dom in Moje orglice; ter odrasla folklorna skupina s Koroškimi plesi (avtorja koreografije: Anja Čurič in Gregor Tuljak, ki je tudi vodja skupine, avtorji glasbene priredbe: godci FS). V avli prosvetnega doma je Matej Kramžer v imenu foto sekcije društva poskrbel za fotografsko razstavo ob jubileju društva.
90_let_kud_oton_zupancic_artice (32)

Tamburaški orkester KUD Oton Župančič Artiče


Ker je MePZ KUD Oton Župančič Artiče v zadnjem letu dodobra spremenil svojo zasedbo in začel novo zgodbo, so se aktualni pevci, ki so se v tej zasedbi v domačih Artičah sicer predstavili prvič, svojim predhodnikom poklonili s cvetom, še posebej pa so se zahvalili nekdanjemu predsedniku zbora Branku Kovačiču, ki je kar polnih 30 let v tej funkciji skrbel, da je MePZ izjemno deloval, se povezoval z drugimi zbori, organiziral skupne koncerte ter se uspešno predstavljal širši publiki.
90_let_kud_oton_zupancic_artice (66)

Otroška folklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče


Predsednica društva se je ob koncu zahvalila tistim, ki so v društvu pustili neizbrisen pečat in si prizadevali za to, da je poznano daleč naokrog: Mariji in Mihi Haler, Zdenki in Zdravku Dušič ter Elizabeti in Dragutinu Križanić. Velika zahvala je šla tudi Idi Ostrelič, ker je v letu 2000 prevzela vlogo predsednice KUD Oton Župančič Artiče ter je svoje poslanstvo odgovorno, predano, predvsem pa z veliko mero ljubezni opravljala 20 let. Na oder so poklicali in se zahvalili tudi vodjem vseh sekcij društva, med katerimi sta tudi Danica Avšič, vodja literarne sekcije, ki je poskrbela za pripravo veznega besedila prireditve, in Barbara Bogovič, ki je poskrbela za scenarij. V imenu JSKD OI Brežice in ZKD Brežice sta artiškemu društvu ob jubileju čestitali tudi Simona Rožman Strnad in Lučka Černelič, v imenu MePZ KUD Brežice, s katerim v Artičah dobro sodelujejo, pa Gabrijela Černelič. Jubilejni koncert je povezovala Anja Urek.R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»