Časopis za pokrajino Posavje
8.03.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kultura dialoga in dostojanstva sta vse prevečkrat na preizkušnji

Objavljeno: Ponedeljek, 08.02.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
Zajeta slika, J. Klenovsek

Uvod v slovesno prireditev ob kulturnem prazniku, ki so jo pripravili virtualno v sevniški občini, je z zapeto slovensko himno odprl baritonist Jure Klenovšek.

Na današnji praznični 8. februar je potekala osrednja prireditev v počastitev slovenskega kulturnega praznika v sevniški občini prek videopovezave.

Slovensko himno je v uvodu zapel baritonost Jure Klenovšek, nato je prek videopovezave občanke in občane nagovoril župan Srečko Ocvirk: »Kultura je sopotnica človeštva in živi ritem civilizacije. Kot narod in kot skupnost jo podedujemo, z dejanji pa smo odgovorni za njen obstoj in razvoj. Kulturno ustvarjanje je v zadnjem letu pod izjemno močnim vplivom epidemije, ki ni prva v zgodovini človeštva. Vsaka je imela oziroma ima velik vpliv na kulturno-zgodovinski razvoj. V časih preizkušnje nastajajo različni kulturni razmisleki in pogledi, osredotočeni na drugačna bistva. Ta težek čas raznoterih preizkušenj rojeva zmagovalce kulturnega ustvarjanja. Mnogi srčni kulturniki ste našli različne poti ustvarjanja z uporabo novih medijev, s čimer bogatite svojo dušo in dušo soljudi. To je kultura duha in srca, kultura odnosa, spoštovanja in razumevanja. Žal je kultura dialoga in kultura dostojanstva vse prevečkrat na močni preizkušnji in tako se vrnemo na temeljno srčno kulturo iskrenega slovenskega človeka ...« V nadaljevanju je župan izpostavil še pomen osebnega stika na različnih kulturnih prireditvah ter pohvalil ustvarjalke in ustvarjalce, ki so v teh zahtevnih časih našli pot do ljudi, ki jim beseda kultura pomeni več kot samo izgovorjeno ali zapisano besedo. Vsem prejemnicam in prejemnikom kulturnih priznanj je izrekel čestitko, s podelitvijo Prešernovih plaket in priznanj ZKD Sevnica pa se je posameznicam in posameznikom ter kulturnim društvom zahvalil dolgoletni predsednik sevniške zveze kulturnih društev Jože Novak.

PREJEMNIKI PREŠERNOVIH PLAKET IN PRIZNANJ ZKD SEVNICA

Zajeta slika, Drustvo Svoboda Krmelj3

Zlato Prešernovo plaketo ZKD Sevnica je prejelo Društvo Svoboda Krmelj, ki letos obeležuje 85 let delovanja.

Prešernovo priznanje ZKD Sevnica je prejel Boštjan Zemljak, ki je že 30 let aktiven član KD Primož Trubar Loka, zadnja leta je nepogrešljiv del igralske skupine, zavzeto pa je sodeloval tudi pri obnovi loškega kulturnega doma. Prešernovo priznanje je prejela tudi likovna sekcija Art Lipa, ki deluje pod vodstvom Elene Sigmund pri KUD Budna vas pri Šentjanžu. Svoja umetniška dela predstavljajo na skupinskih razstavah in sodelujejo na likovnih natečajih. Umetniško ustvarjanje nadgrajujejo še z obiskom kulturnih ustanov in mest. Za dolgoletno predanost odrskim deskam je prejel Prešernovo priznanje tudi Emil Stopar, član igralske skupine Društva Trg Sevnica, ki s svojo vživetostjo v različne gledališke like na edinstven, dovršen in čustven način oživlja gledališke like. Prejemnica Prešernovega priznanja je tudi zborovodkinja Petra Stopar, ki vodi najstarejši pevski zbor v občini Sevnica, MePZ Lisca Sevnica, hkrati pa je tudi članica in vodja ženske vokalne skupine Vokalnih 5. Med prejemniki Prešernovega priznanja ZKD Sevnica je tudi Marija Kolarič Kink, ki že vrsto let vodi cerkveni pevski zbor župnije Zabukovje. Na njeno pobudo se je pred leti oblikovala otroška gledališka skupina Šentlenartski smrkci in je ustanovna članica vokalne skupine Rosice.

Bronasto Prešernovo plaketo je prejel Janez Šerjak, ki je kot predsednik vpet v delovanje KD Godba Sevnica, vplival pa je tudi na prepoznavnost omenjenega glasbenega sestava v domači občini in širše. Zlato Prešernovo plaketo ZKD Sevnica je prejelo Društvo Svoboda Krmelj, ki letos obeležuje 85 let delovanja. Pod svojim imenom združuje in povezuje več sekcij, od likovne do literarne, pevske gledališke, foto in videosekcije ter ročnodelske.

Program so v zaključnem delu s pesmijo Ne bodi kot drugi obogatile sestrice Udovč iz Boštanja, z vokalom Tinkara, s spremljavo na citrah Patricija in Katjuša.

S. R., foto: zajem zaslona ob video predstavitvi
« Nazaj na seznam