Časopis za pokrajino Posavje
28.02.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kultura in umetnost kot rdeča nit

Objavljeno: Petek, 12.02.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
Presernova proslava, Radece (1)

Preko virtualne zgodbe na prostem o pomenu kulture in umetnosti.

S posebno virtualno zgodbo, poimenovano Rdeča nit, so slovenski kulturni praznik obeležili tudi v občini Radeče ter z njo popeljali v svet besedne in gledališke umetnosti. Prostor, ki so ga izbrali mladi gledališki ustvarjalci Prosvetnega društva Vrhovo, je bila železniška postaja, domač hrib z gozdom v ozadju in s pogledom na domač kraj, most čez Savo, športno igrišče … Volnena nit v barvi ognja, ljubezni in strasti je nežno prepletala posamezne izseke nastopov na prostem, ki jih je povezovala beseda – jasna, odločna, pogumna, srčna, iskrena ...

Presernova proslava, Radece (16)

Kultura je rdeča nit človekove biti.

»Nihče več točno ne prešteva dni, odkar smo v izolaciji. Spomin na zadnjo gledališko predstavo, koncert ali razstavo, ki smo si jo lahko ogledali v živo, počasi bledi, a umetnost ne bo nikoli umoknila. Še več, dodajali ji bomo nove barve. Kultura je stalnica naših življenj in nas povezuje kot rdeča nit, a v teh negotovih časih je marsikdo izgubil svojo rdečo nit – morda se mu je pretrgala ali ali spolzela iz rok ali pa nemara postala še močnejša v svojih vlaknih. Naša rdeča nit tudi v teh časih ostaja kultura, ki nas povezuje, ne glede na to, da ne moremo ustvarjati v živo. Sodobni mediji nam omogočajo, da na virtualnem odru ostanemo povezani, kljub temu da so nam resničnega za kratek čas odvzeli. Z današnjo proslavo želimo opozoriti, da kulturniki ne bomo utihnili – prav nasprotno – v svojem ustvarjanju in dejanjih bomo še glasnejši, dokazali bomo, da je kultura rdeča nit, ki ostaja. Četudi nam vzamejo odrske deske in možnost za skupinsko ustvarjanje, nam ne morejo vzeti glasu,« so bile uvodne besede povezovalca slovesnosti, v kateri se je v nadaljevanju slišalo še mnogo besed, tistih, ki so jih pred stoletji in desetletji že zapisali naši predniki, a jih prepogosto preslišimo, ne razmišljamo o njihovem pomenu, njihovem sporočilu.
 

»Spomin na zadnjo gledališko predstavo, koncert ali razstavo, ki smo si jo lahko ogledali v živo, počasi bledi, a umetnost ne bo nikoli umoknila. Četudi nam vzamejo odrske deske in možnost za skupinsko ustvarjanje, nam ne morejo vzeti glasu,« pravijo kulturni ustvarjalci, ki so našli možnost za izražanje čustev, misli in razpoloženj s pomočjo novih medijev.

 
Presernova proslava, Radece (27)

Z roko v roki je mogoče doseči tudi nemogoče.

»Vse najboljše kultura, vse najboljše umetnost, vse najboljše ljudje. Vedno ciljajte Luno, kajti četudi jo zgrešite, boste še vedno med zvezdami. Naj bodo vaše poti svetle in smele, duša pa svobodna in srečna; naj bo upanje tisto, ki umira zadnje. Naj vas ne bo strah izgubiti svoje rdeče niti, a naj bo pogum tisti, ki vam jo bo pomagal spet najti. Nova doba prihaja, delavcu in poetu,« je bila zaključna misel mladega člana vrhovške gledališke skupine Luke Klanška, ki so se mu v prepletanju rdeče besedne niti pridružile Zarja Bizjak, Pia Brečko, Miha Čebin, Nuša Gorenjec, Neja Jakopič, Neža Jevševar, Anja Klenovšek, Ema Kmetič, Ula Knavs, Larisa Kunaj, Anamarija Oblak, Andraž Starina, Lea Titovšek, Nika Tržan in Dea Vran Durmišević. Vsebinske zasnove, scenarija in režije sta se lotila Urška Klajn in Anže Rus, Matic Medved je za snemanje določenih kadrov v naravi uporabil dron, snemalno kamero pa Iztok Gospodarič in Anže Rus. Zanimivo in privlačno zunanjo podoba vabila je oblikovala Tjaša Mladovan.

Mladim gledališkim ustvarjalkam in ustvarjalcem se je pridružil še župan Tomaž Režun, ki je med drugim dejal: »Naša narodna prepoznavnost je bila v preteklosti grajena tudi skozi dela slovenskih kulturnih ustvarjalcev, kot je bil France Prešeren. Ti so tudi v časih, ki niso bili naklonjeni slovenstvu, uspeli ohranjati slovenski jezik, s čimer so bili postavljeni trdni temelji za rojstvo lastne, slovenske države.« V zaključku se je zahvalil številnim domačim kulturnim ustvarjalkam in ustvarjalcem, ki »pogosto presegajo meje ljubiteljskega ukvarjanja s kulturo«, ter predstavil letošnjega prejemnika priznanja Ivana Pešca. Priznanje bo prejelo Kulturno društvo Svibno ob 100-letnici delovanja na eni izmed prireditev, ko bodo razmere ponovno dopuščale sproščena druženja z več kot desetimi osebami.

S. R., foto: zajem zaslona ob video predstavitvi

#povezujemoposavje 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

06.08.2019 | Redakcija

Trgovska dejavnost v Posavju raste

19.05.2020 | Oglas

Trampolini

16.11.2020 | Redakcija

Od ribogojca do kupca