Časopis za pokrajino Posavje
22.08.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kultura je bogat koreninski sistem družbe

Objavljeno: Petek, 08.02.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSC_0967

Letošnji nagrajenci za delo na kulturnem področju na območju občine Krško

»Kultura je neomejen, a obenem trden, prostran, bogat koreninski sistem družbe. Raste, se razvija in najde poti, morda stezice, v vse pore življenja in za seboj pušča neizbrisljivo sled, pred seboj pa odpira in odstira priložnosti, izzive, odgovornosti ...« je dejal v uvodu slavnostnega govora na sinočnji prireditvi v počastitev kulturnega praznika v krškem Kulturnem domu Anton Petrovič.

DSC_0870

Slavnostni govornik Anton Petrovič

Lanskoletni občinski Prešernov nagrajenec za življenjsko delo na področju kulturnega ustvarjanja v občini Krško je v nadaljevanju poudaril, da je kultura mogočno deblo naroda, tudi z grčami kot posledicami razvoja in rasti, z mnogo vejevja in lističi, a da prav kultura daje življenju lepoto, »kultura pa daje življenju vso lepoto – lepoto sobivanja, zavedanja, soustvarjanja vseh teh njenih korenin in koreninic. Je stičišče src – trepetajočih, obetajočih; je veriga rok in odsev duha /.../ Lubi Slovenci – kot bi rekel Trubar – kultura smo mi.« Ob Trubarju se je Petrovič v govoru navezal še na nekaj pomembnih velikanov slovenskega slovstva, Ivana Cankarja, Antona Aškerca in seveda Franceta Prešerna, pri čemer je poudaril: »Prešeren je bil tisti, ki je našo književnost dvignil na evropsko raven in dokazal, da se v slovenskem jeziku da zapisati vse zvrsti. Bilo mu je še kako mar za kulturo, za mir, za spravo. Občutil in čutil je krivice, a se globoko zavedal, da sreča ni v materialnih stvareh, srečo in mir je našel v pisanju,« in pri tem pozval na slovesnosti prisotno občinstvo in kulturne ustvarjalce, da nadaljujejo začeto pot vsekulturnega ustvarjanja, ki ga dolgujemo prednikom in predstavlja hkrati našo odgovornost prihodnjim rodovom. Ob tem je čestital vsem prejemnikom Prešernovih plaket kakor tudi prejemnikom ostalih nagrad in priznanj na področju kulture, posebno čestitko pa namenil Roku Sandi, ki mu je pred dnevi Javni sklad za kulturne dejavnosti Slovenije podelil zlati znak JSKD za izjemne dosežke v gledališki dejavnosti.

DSC_0904

Glavnino kulturnega programa je ob tej priložnosti izvedla senovska godba, ki je v minulem letu dopolnila 90 let delovanja.

V nadaljevanju so ob kulturnem programu, ki ga je povezovala Petra Rep Bunetič, izvedli pa Pihalni orkester DKD Svoboda Senovo pod taktirko dirigentke Maše Žveglič Poljšak ter člani gledališke sekcije senovskega kulturnega društva, župan mag. Miran Stanko, predsednik Zveze kulturnih društev Krško Uroš Brezovšek ter vodja krške Območne izpostave JSKD Tinka Vukič podelili Prešernove plakete in priznanja za dosežke na področju kulturnega ustvarjanja v minulem letu. Priznanje za dosežek leta je prejel Pihalni orkester Krško, v njegovem imenu sta priznanje prevzela predsednica orkestra Darja Dobršek in dirigent Dejan Žnideršič; priznanje z zahvalo za omogočanje pogojev za kulturne dejavnosti pa Prostovoljno gasilsko društvo Leskovec pri Krškem. Z bronastimi Prešernovimi plaketami so bili nagrajeni: Tonica Zupančič (KD Svoboda Brestanica), Ksenija Zupan (DKD Svoboda Senovo), Helena Alenka Poznič (DKD Svoboda Senovo), Tatjana Kolar (DKD Svoboda Senovo) in Rok Sanda (Društvo Mali Petelin Mali Kamen), s srebrnimi Prešernovimi plaketami pa Sonja Levičar (KD Leskovec pri Krškem), Andrej Resnik (KD Svoboda Brestanica) in Milena Roštohar (Društvo likovnikov Krško OKO). Zlata Prešernova plaketa letos ni bila podeljena.

B. M.
« Nazaj na seznam
»