Časopis za pokrajino Posavje
18.04.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kultura je hrana duše

Objavljeno: Ponedeljek, 10.02.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
Presernova proslava, Sevnica  (116)

Nagrajenci: Katja Krnc (GŠ Sevnica), Marica Knez (vodja pevske skupine Lokvanj), literarna ustvarjalka Anica Perme, Ana Hočevar (vodja likovne sekcije), mentorica gledališke skupine Razbor pod odrom Mojca Marija Jenčič Petrovčič in Bernad Pungerčič (GLG)

V sevniški kulturni dvorani je na predvečer slovenskega kulturnega praznika potekala osrednja občinska slovesnost s podelitvijo Prešernovih plaket in priznanj Zveze kulturnih društev Sevnica.

Prešernovo priznanje ZKD Sevnica sta prejeli literarna ustvarjalka Anica Perme in za gledališko ustvarjalnost v okviru KŠTD Blaž Jurko Razbor Mojca Marija Jenčič Petrovčič. Bronasto Prešernovo plaketo je prejelo Grajsko lutkovno gledališče Sevnica, ki v letošnjem letu obeležuje tudi 10 let delovanja. Prejemnici srebrne Prešernove plakete sta bili likovna sekcija in pevska skupina Lokvanj Društva Svoboda Krmelj, ki sta v lanskem letu obeležili 15 let delovanja. Zlato Prešernovo plaketo je prejela Glasbena šola Sevnica, ki je s prizadevnim in skrbnim delom strokovnega kadra v dosedanjih dvajsetih letih samostojnega delovanja botrovala številnim uspehom mladih in nadarjenih glasbenic ter glasbenikov. Vrsta prvih nagrad na domačih in mednarodnih tekmovanjih daje polet za nadaljnje delo tako s posamezniki kot komornimi skupinami in v zadnjih letih tudi z orkestri.

S PRISOTNOSTJO NA KULTURNIH PRIREDITVAH KAŽEMO LASTEN ODNOS DO KULTURE IN USTVARJALCEV

Presernova proslava, Sevnica  (98)

Ravnateljica OŠ Boštanj Vesna Vidic Jeraj s predsednikom ZKD Sevnica Jožetom Novakom in zborovodkinjo šolskega pevskega zbora Tadejo Udovč.

Zbrane je v uvodu nagovoril župan Srečko Ocvirk, ki je o kulturi dejal, da je hrana duše in se ob tem dotaknil tudi kulture medosebnih odnosov, dialoga, ki je v skupnosti prav tako pomemben. Osrednja govornica je bila Vesna Vidic Jeraj, ravnateljica OŠ Boštanj, ki je v lanskem letu prejela naziv »Naj kulturna šola«. Ravnateljica je v svoj govor vtkala zanimivo misel, da ni nobene razlike med človekom, ki ne zna brati in človekom, ki zna brati, pa ne bere ter izpostavila, da je kultura vse, kar nas opredeljuje – naš jezik, ljudski običaji, umetnost in morala. »Kultura je človeška težnja in sposobnost, da živi polno in vsestransko razgibano življenje, da svoje bivanje z lastnimi izumi izboljšuje, da s pridobljenimi izkušnjami izobražuje in bogati svoje potomce, da z lepoto umetnosti okrasi svoj vsakdan,« je še poudarila.
Presernova proslava, Sevnica  (71)

Prejemniki plaket in priznanj v družbi predsednika ZKD Sevnica Jožeta Novaka, vodje sevniške izpostave JSKD Katje Pibernik, župana Srečka Ocvirka in prvakinje likovnega shoda Nevenke Flajs ter mlade prvakinje shoda Nine Gole

Nekaj misli o kulturi, ki naj bi bila naša vsakdanja spremljevalka, je z navzočimi delil predsednik ZKD Sevnica Jože Novak: »S prisotnostjo na kulturnih prireditvah skozi vse leto kažemo, da podpiramo slovensko kulturo in s tem cenimo tudi trud domačih ljubiteljskih in drugih ustvarjalcev.«

Presernova proslava, Sevnica  (6)

Nina Gole je prireditveni prostor obogatila s fraktalno risbo Bibliobusa, ki bo v letošnji jeseni začel voziti po Posavju.

Prireditev, ki jo je povezovala Neža Nemec, so z nastopom obogatili mladi pevke in pevci OŠ Boštanj pod vodstvom Tadeje Udovč ter ženska vokalna skupina Vokalnih 5 z Bučke. Za prijetno in živahno scensko postavitev so se potrudile Nevenka Flajs ter Nina Gole, prvakinja in mlada prvakinja lanskoletnega XIX. likovnega shoda Grad Sevnica 2019, ter Renata Šturbej s cvetlično dekoracijo. V preddverju kulturne dvorane so bila tudi na ogled izbrana dela z omenjenega likovnega shoda.

S. R.

 
« Nazaj na seznam