Časopis za pokrajino Posavje
1.04.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kultura je identiteta skupnosti

Objavljeno: Ponedeljek, 10.02.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
presernova proslava krsko 2020 (68)

Skupinska slika nagrajencev

Na osrednji proslavi v počastitev slovenskega kulturnega praznika minuli petek v krškem hramu kulture je prejelo Prešernove plakete in priznanja Zveze kulturnih društev Krško (ZKD) za vidno delovanje na kulturnem področju skupno 14 nagrajencev, najvišje priznanje - zlato Prešernovo plaketo - pa je prejela Boža Ojsteršek s Senovega.

presernova proslava krsko 2020 (70)

Slavnostni govornik Rok Sanda s prejemnico zlate Prešernove plakete Božo Ojsteršek

»Naše življenje ne sme biti le pehanje za materialnimi dobrinami in skrb za fizični videz telesa. Človekovo življenje sestavlja tudi duhovni del, ki mu v pomanjkanju časa in velikokrat tudi volje namenjamo premalo časa. Izgovorov je vedno dovolj, zakaj v celem letu nismo uspeli prebrati vsaj ene knjige, si ogledati vsaj ene predstave ali razstave, oditi na koncert ali plesno predstavo,« je dejal predsednik ZKD Krško, Uroš Brezovšek, v nagovoru obiskovalcem slovesnosti v počastitev slovenskega kulturnega praznika in se ob tem vprašal, ali spričo tega ne postajamo vse bolj siromašni in naši pogovori prazni. Kar pa ne velja za vse pretekle generacije posameznikov kakor tudi ne za letošnje nagrajence, ki so vložili veliko truda, da so na odrih zaživele predstave, zazvenele milozvočne melodije, oživela slikarska platna, kajti ustvarjalnost ne pozna meja in ne časa, je še dejal Brezovšek, »njena moč je nevidna sila, ki vodi in usmerja k nastajanju nepozabnih del, med katerimi so mnoga postala del naše nesnovne kulturne dediščine«.

14 prejemnikov priznanj in plaket

presernova proslava krsko 2020 (16)

Predsednik ZKD Krško Uroš Brezovšek

Uroš Brezovšek in župan občine mag. Miran Stanko sta podelila skupno 14 plaket in priznanj, in sicer je priznanje z zahvalo za omogočanje pogojev za kulturne dejavnosti prejela Krajevna skupnost Brestanica, priznanje za dosežek leta za literarno ustvarjanje Klara Eva Kukovičič; z bronasto Prešernovo plaketo so bili nagrajeni: Silva Gorjup iz KD Anton Aškerc Koprivnica, Tanja Tušek Sotelšek in Zvonimir Marinič, oba DKD Svoboda Senovo, Roman Blatnik iz Društva likovnikov Krško OKO, Kiara Karolina Kerin iz Mažoretnega kluba Baton Krško ter Anja Kozinc, Mirko Zakošek in Anja Žabkar, vsi trije člani KD Svoboda Brestanica; srebrne Prešernove plakete so za predano in ustvarjalno delo prejeli: Boris Hrušovar iz KD Svoboda Brestanica, Sonja Simončič iz KD Anton Aškerc Koprivnica in Jože Šterk iz Društva likovnikov OKO Krško, medtem ko je šla zlata Prešernova plaketa za bogato delo na področju ljubiteljske kulture v roki vsestranski kulturni ustvarjalki Boži Ojsteršek, ki je kot profesorica slovenskega jezika bdela nad pravilno rabo slovenskega jezika pri generacijah učenk in učencev, ki so obiskovali osnovno šolo na Senovem, režirala šolske predstave in proslave, nakar se je posvetila tudi delu z gledališko skupino, ki deluje pri DKD Svoboda Senovo, s katero je na oder postavila prek 20 dramskih del. Z njimi so senovski gledališčniki uspešno nastopili tako na domačem odru kot gostovali na odrih po različnih mestih ter postali v slovenskem prostoru prepoznavna in večkrat nagrajena gledališka skupina. Ojsterškova je o delovanju senovskega amaterskega gledališča spisala tudi monografijo »Eden drug’mu ognja dajmo«, ki jo je čez nekaj let še dopolnila, pripravila scenarij pa tudi za dve radijski igri, in sicer »O kokoški, ki je ukradla pesmico« in »Zadnji vitez plemeniti Heldenstamm«.

presernova proslava krsko 2020 (27)

Ena izmed plesnih skupin GŠ Krško med nastopom

Letošnji slavnostni govornik Rok Sanda, prejemnik Zlatega znaka JSKD RS in večkratni nagrajenec Linhartovih srečanj, je v govoru poudaril, da je kultura jedro skupnosti, naroda: »Veliko je moral dati slovenski narod skozi, da je danes tukaj, kot je, da se lahko izražamo v lastnem jeziku. In da je temu tako, gre največja zahvala boju na kulturnem področju: slovenski pesmi, književnosti, slovenski umetnosti nasploh.« Pri tem se je pomembno zavedati, kakor je še med drugim dejal, pomembne vloge kulturnih ustvarjalcev, ki ustvarjajo in bogatijo lokalni prostor: »Ni ga mesta brez lastne kulture. Kulture ne moremo samo uvažati, temveč vzgajati lastno kulturo. Ker, kaj je kultura drugega, kot identiteta neke skupnosti.« V svojem govoru je izpostavil še nujnost povezovanja: »Samo ko smo enotni, samo ko si pomagamo, samo takrat lahko doživimo rast, tako osebno kot družbeno. Ne pozabimo na kulturo. Ona nas je rodila.«

Prireditev v počastitev kulturnega praznika, ki sta jo povezovala Klara Eva Kukovičič in Matej Krmelj, je spremljal tudi glasbeni, recitatorski in plesni program, ki so ga izvedli sopranistka Anja Žabkar in Jerneja Vakselj na violini, obe ob klavirski spremljavi Estere Cetin, vokalistka Neža Jurečič in kitarist Miha Koretič, literarne ustvarjalke Branka Pirc, Klara Eva Kukovičič, Zala Teodorovič in Nika Ogorevc ter oddelki za sodobni ples Glasbene šole Krško pod mentorstvom koreografinje Rosane Horvat. Po svečanosti je sledilo tradicionalno druženje obiskovalcev z nagrajenci in kulturnimi ustvarjalci v avli doma.

B. M.
« Nazaj na seznam