Časopis za pokrajino Posavje
22.07.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kultura je skupek vrednot in dosežkov

Objavljeno: Ponedeljek, 11.02.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
IMG_20190206_181751

Vokalna skupina Lokvanj

6. februarja se je v krmeljski kulturni dvorani odvijala krajevna slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku z odprtjem razstave novomeškega likovnega ustvarjalca in pedagoga Branka Šustra, ki je pred leti poučeval likovni pouk na OŠ Krmelj ter sodeloval pri organizaciji dveh likovnih kolonij v kraju.

»O Francetu Prešernu, najpomembnejšem predstavniku slovenske literarne romantike, je napisanega in najbrž tudi povedanega že toliko kot o nobeni osebnosti na Slovenskem. Pisati o Prešernu se zdi, kot bi nosil vodo v morje ali pesek v puščavo, je o njem zapisal Kajetan Kovič. Ob slovenskem kulturnem prazniku ne oživljamo le spomina na Franceta Prešerna, temveč proslavljamo tudi vso slovensko kulturo. Poleg jezika, ki v tem pogledu zagotovo pomeni najpomembnejšo obliko manifestacije slovenstva, ne gre prezreti ostalih področij, kjer so različni slovenski ustvarjalci našli izrazna sredstva: v glasbi, likovni umetnosti, plesu in drami in še bi lahko naštevala. Skozi kulturo se kaže naše duhovno bogastvo in žal tudi tisti del našega življenja, ki je nekoliko manj kulturen,« je dejala v uvodu svojega govora osrednja govornica Nevenka Flajs, ki je tudi predsednica Društva Svoboda Krmelj. V nadaljevanju se je dotaknila živahnega kulturnega in ostalega dogajanja v domači lokalni skupnosti, v kateri se je pred 70 leti začela gradnja kulturnega doma kot osrednjega središča za proslave, delovanje društev, druženje itd. Pohvalila je delovanje Društva Svoboda Krmelj, v katerem deluje več sekcij – likovna, literarna, pevska in fotografska. Za živahen kulturni utrip skrbijo tudi učenci in učitelji Osnovne šole Krmelj ter vsa aktivna društva v skupnosti, vsak na svoj način. Govor je zaključila z mislijo Tatjane Malec: »Kultura je skupek vrednot in dosežkov, ki jih je ustvaril človek v dobro človeštva, je spoštovanje teh vrednot in ravnanje po teh vrednotah.«

Prireditev, na kateri sta zbrane nagovorila tudi umetnik Brane Šuster ter vodja likovne sekcije Ana Hočevar, so z nastopom obogatili učenke in učenci OŠ Krmelj – Sara Podlogar z zapeto slovensko himno, Jaka Miklič in Maj Polanc s skečem in z recitacijo Prešernove Glose Sara Gačnik. Z dvema pevskima vložkoma se je predstavila ženska vokalna skupina Lokvanj, dogodek je povezovala Ines Colner.

S. R., foto: N. Flajs
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

11.07.2019 | KULTURA

Dvorana v parku v znamenju oči

17.07.2019 | KULTURA

Forma viva v polnem zamahu

15.07.2019 | KULTURA

16. Telška žetev