Časopis za pokrajino Posavje
17.10.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kulturna šola 2021: med prejemniki priznanj tudi OŠ Brežice in OŠ Artiče

Objavljeno: Sreda, 06.10.2021    Rubrika: KULTURA Sporočilo
244627850_4693441780687763_1685883657373855914_n

Ravnateljica OŠ Brežice mag. Marija Lubšina Novak s prejetim priznanjem za Naj kulturno šolo leta 2021 v kategoriji »velike šole«

V torek so v Ajdovščini podelili nazive in priznanja v projektu Kulturna šola, ki ga organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Med dobitniki priznanj sta tudi Osnovna šola Brežice, ki je postala Naj kulturna šola leta 2021 v kategoriji »velike šole«, in Osnovna šola Artiče, ki je prejela priznanje za posebne dosežke na področju folklorne dejavnosti.

V nadaljevanju obrazložitvi za obe šoli:

Osnovna šola Brežice z 915 učenci in 132 zaposlenimi je šola z visokimi občinskimi in državnimi priznanji ter nagradami – tudi z nagrado RS na področju šolstva za leto 2005. Leta 2017 je za štiriletno obdobje že tretjič prejela naziv »kulturna šola«, naziv »najšportna šola« pa ji podelijo vsako leto – od leta 2004 do 2020. Na področju uvajanja IKT v pouk ima naziv »inovativna šola«. Z motom »Želimo sodelovati pri razvoju dobrega posameznika z odličnim znanjem« si na šoli zaposleni prizadevajo, da bi v spodbudnem učnem okolju in s sodobno zasnovanim poukom omogočili učencem razvijati čim več njihovih potencialov. Zaradi omenjene filozofije, ki jih preveva, so se pridružili tudi vseslovenskemu gibanju Rastoča knjiga in pred šolo s pomočjo sponzorjev zgradili eHrast, na katerem letno zapišejo dosežke učencev in učiteljev ter s tem ponazarjajo svojo težnjo po nenehni rasti in razvoju. Učenci osnovne šole Brežice uspešno delujejo na mnogih različnih področjih, in sicer na gledališki, folklorni, glasbeni, literarni in likovni dejavnosti. Pri učencih skušajo spodbujati tudi filmsko in fotografsko udejstvovanje. Prizadevajo si, da bi pri učencih odkrili čim več njihovih talentov, zato ponujajo vsebine in programe, v katere se lahko vključijo in sami odkrijejo njihove talente. Uspešni so tudi na področju gibanja in IKT. Prizadevajo si za celovit in harmoničen razvoj mladih osebnosti, zato Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti podeljuje osnovni šoli Brežice posebno priznanje za najboljšo kulturno šolo v kategoriji velika šola.
244588660_4693441614021113_2801918704043115351_n

Ravnateljica OŠ Artiče Vesna Bogovič in mentorica Janja Omerzu s podžupanjo Milo Levec in predsednico sveta JSKD OI Brežice Diano Kosar


Na Osnovni šoli Artiče folklorno dejavnost kot interesno dejavnost razvijajo med otroki od 4. do 6. razreda. Večina plesalk in plesalcev, folklornikov in folklornic, pleše že nekaj let. Na vajah folklorne skupine v šoli je vedno zabavno, otroci pa so najbolj veseli, ko se predstavijo širšemu občinstvu. Mentorica Janja Omerzu se povezuje s folklorno skupino Kulturno-umetniškega društva Otona Župančiča Artiče, kar ji omogoča še dodatno sledenje usmeritvam in pripravi aktualnih programov za svojo šolsko skupino. V zadnjih sezonah Folklorno skupino Osnovne šole Artiče odlikujejo še posebno inovativne, domišljene koreografije, kar jo uvršča med najbolj perspektivne in izvirne skupine, zato ji Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti podeljuje priznanje za prodornost na področju folklorne dejavnosti.

Sicer pa je naziv Najbolj kulturna šola 2021 prejela Osnovna šola Preserje pri Radomljah. Letos je naziv Kulturna šola prejelo 75 osnovnih šol. Poleg naziva Naj kulturna šola so podelili še priznanja v treh kategorijah, povezanih z velikostjo šole, in za posebne dosežke na področjih gledališča, folklore, literature, likovne in filmske dejavnosti ter na področju varovanja kulturne dediščine. JSKD je projekt izpeljal že petnajsto leto zapored. Želijo, da bi bil projekt spodbuda za tiste šole, ki obšolskim kulturnim dejavnostim ne posvečajo dovolj pozornosti, in priložnost, da bi imeli vsi učenci, ne glede na to, katero šolo obiskujejo, možnost izbirati med čim bolj kakovostnimi in raznolikimi kulturnimi dejavnostmi.

R. R./vir: Kreativna baza, foto: FB Občine Brežice
 
« Nazaj na seznam
»