Časopis za pokrajino Posavje
24.05.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kulturne prireditve v brežiški občini lani obiskalo 8300 ljudi

Objavljeno: Torek, 10.01.2017    Rubrika: KULTURA    Ogledov: 1169Redakcija
jskd_oi_brezice_srecanje_kulturnih_drustev_in_sekcij17

Koordinatorka JSKD OI Brežice Simona Rožman Strnad je navzočim predstavila glavne poudarke ljubiteljske kulture v občini Brežice v letu 2016.

V ponedeljek je na Turistični kmetiji Vimpolšek v Šentlenartu potekalo tradicionalno ponovoletno srečanje s predsedniki in mentorji kulturnih društev in njihovih sekcij ter vsemi, ki sooblikujejo in podpirajo programske vsebine Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Območne izpostave Brežice, ki je bil organizator srečanja.

jskd_oi_brezice_srecanje_kulturnih_drustev_in_sekcij28

Mentor Pevcev iz Globokega Franc Kene med prevzemom zlatega priznanja za nastop na državnem srečanju pevcev ljudskih pevcev in godcev ljudskih viž

V zelo sproščenem vzdušju se je koordinatorka JSKD OI Brežice Simona Rožman Strnad zahvalila vsem navzočim - bilo jih je okoli 70 -, ki so v preteklem letu v večini zelo korektno in vzorno pripravili poročila o delovanju društev in sekcij. Dejala je, da se je marsikje izkazalo, da se je notranje poslovanje društev izboljšalo. Tudi programi, ki so si jih posamezna društva zastavila, so bili večinoma izvedeni v celoti.

Brežiška izpostava JSKD je lani izvedla 64 akcij, od tega 23 na območni, 15 na regijski in 13 na državni ravni (revije, srečanja, izobraževanja). Osnovni program OI Brežice je ljubiteljska kultura, kot svoj dodatni program pa ponuja gledališki abonma, v decembru pa tudi predstave za otroke prve triade šol in vrtcev. V programe JSKD OI Brežice se je lansko leto vključilo 3098 posameznikov (člani društev in otroci iz osnovnih šol ter dijaki brežiške gimnazije), prireditve pa je obiskalo približno 8300 ljudi. V letu 2016 je v brežiški občini delovalo 29 kulturnih društev s 65 sekcijami, v društva je bilo aktivno vključenih 1650 posameznikov (6,7 % brežiških občanov; povprečje po slovenskih občinah je približno 5 %). Na vokalnem področju je delovalo 24 odraslih pevskih zasedb, 29 šolskih in vrtčevskih zborov, osem skupin na področju gledališke dejavnosti, 15 plesnih in 12 folklornih skupin, 11 skupin pevcev ljudskih pesmi in ena skupina godcev, štiri skupine na področju likovne dejavnosti, eno skupino na področju historične glasbe in plesov, štiri skupine za literarno ustvarjanje ter prav tako štiri skupine za ohranitev kulturne dediščine. Lansko leto beležijo tudi izvrstne dosežke na področju ljubiteljske kulture. Rožman Strnadova je še omenila, da v zadnjih letih društva rastejo, vse bolj in bolj delujejo, prav tako se število sekcij in društev zvišuje. V letu 2016 je bila izvoljena tudi nova petčlanska zasedba sveta JSKD OI Brežice, ki ga kot predsednica vodi Irena Hribar (KD MePZ Viva Brežice), ostali člani pa so Mihaela Blaževič (KD Kapele), Janez Avšič (KUD Brežice), Mojca Florjanič (KD Drugi oder) in Venceslav Stajić (KD MoPZ Sromlje).

Vodja občinskega oddelka za družbene dejavnosti, gospodarstvo, kmetijstvo in razvoj Patricia Čular je spregovorila o razpisnih pogojih za ljubiteljsko kulturo in nekaj spremembah, ki so začele veljati z novim letom. Brežiški župan Ivan Molan pa je poudaril, da ima (ljubiteljska) kultura v občini velik pomen in je tudi zaradi tega občina vse bolj prepoznavna. Obljubil je, da bodo tudi v prihodnje zagotavljali sredstva za delovanje društev, seveda v skladu s svojimi zmožnostmi, letos pa imajo to prednost, da bodo razpisi za ljubiteljsko kulturo že zelo kmalu zunaj, saj je bil proračun za 2017 sprejet že pred časom. Navzočim je še dejal, naj bodo ponosni na to, kar ustvarjajo, saj s tem ustvarjajo tudi utrip občine Brežice.

Ob tej priložnosti sta Rožman Strnadova in organizatorka kulturnega programa pri JSKD OI Brežice Lučka Černelič podelili tudi zlata priznanja pevskim zasedbam, ki so lani dosegle državno raven na srečanjih pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž. Prejeli so jih Fantje artiški, Ljudske pevke Žejno, Pevci iz Globokega in Kapelski pubje, Dobovski pevci pa so zlato priznanje prejeli že na samem državnem tekmovanju, saj so kot edini iz brežiške občine tam tudi nastopili.

Srečanje se je v neformalnem delu nadaljevalo z zdravico ob novem letu, večerjo in druženjem.

R. R.
« Nazaj na seznam
»