Časopis za pokrajino Posavje
24.06.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Lara Oštrbenk bo v četrtek pod večer spregovorila o treh čateških dvorcih

Objavljeno: Sreda, 09.06.2021    Rubrika: KULTURA Sporočilo
IMG-4605

Vinski dvorec Straža v Cerini, maj 2021. Foto: Lara Oštrbenk.

V četrtek, 10. junija, bo ob 19.30 na Facebook profilu Posavskega muzeja Brežice in preko aplikacije Zoom četrto predavanje Posavje v diplomskih in raziskovalnih nalogah z naslovom Trije čateški dvorci: spomeniki brežiške preteklosti. Lara Oštrbenk, študentka prvega letnika podiplomske pedagoške smeri Zgodovina in francoščina na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, bo predstavila zgodovino dvorcev Straža, Dvorica in Čatež, njihovo vlogo in vpliv v zgodovinski pokrajini ter njihovo zapuščino v sodobnem času.

Zajela bo časovno obdobje od njihovih srednjeveških začetkov pa vse do propada oz. v primeru dvorca Straža, ki se je edini ohranil, do današnjega časa. Predstavitev bo dopolnila z lastnimi raziskovalnimi ugotovitvami ter jih postavila v širši kontekst zgodovinskega časa in kraja. Pokazala bo, kako v obliki nesnovne in snovne stavbne dediščine trije čateški dvorci pričajo o bližnji in daljni preteklosti tega obmejnega območja ter o njegovih posebnostih.

V soboto, 12. junija, pa bo ob 10.00 sledil še ogled dvorca Straža v Cerini z Laro Oštrbenk. V Posavskem muzeju Brežice prosijo za najavo vsaj en dan prej na vodnik@pmb.si, 07 466 05 17 ali 031 708 737. Zbirna točka je pri dvorcu Straža v Cerini.

Vir: PMB
« Nazaj na seznam