Časopis za pokrajino Posavje
19.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Legendarni New Swing Quartet na gradu Rajhenburg

Objavljeno: Petek, 06.09.2019    Rubrika: KULTURA Sporočilo
58383785_2145244652236887_1057489221075337216_o

New Swing Quartet

Z nedeljskim koncertom New Swing Quarteta se zaključuje ciklus Poletje na gradu Rajhenburg 2019. V primeru slabega vremena se bo koncert odvil v Veliki dvorani gradu.

New Swing Quartet vestno poustvarja tradicijo črnskega spirituala in gospela ter pesmi iz cerkva ameriškega juga, začinjeno z nekoliko sodobnejšim pridihom. Kvartet je gospel glasbo na svojih številnih gostovanjih prenesel na odre po vsem svetu in se uspel uvrstiti med vodilne gospel zasedbe, dosegel je svetoven sloves in status ene najboljših gospel skupin.

Bogata diskografija obsega 43 izdaj na različnih nosilcih zvoka, tako studijske kot koncertne posnetke, posebno zanimanje pa so požele tudi njihove božične plošče. New Swing Quartet, sprva kot tercet z Daretom Heringom, Gregorjem Bazenškom in Radom Razdevškom, je bil ustanovljen leta 1968 v Šentjurju pri Celju po zgledu legendarnega ameriškega Golden Gate Quarteta, s katerimi so kasneje tudi večkrat stali na odru. Potem ko se jim je leta 1968 pridružil Marjan Petan, je dve leti kasneje pristopil še Oto Pestner, ki je nadomestil Gregorja Bezenška in počasi so glasbeniki začeli osvajati slovensko občinstvo z duhovnimi pesmimi ameriškega juga.

V svoji dolgoletni karieri so gostovali po vsem svetu, odigrali več kot 200 koncertov po evropskih in azijskih državah, izvedli številna gostovanja v cerkvah in dvoranah ameriškega juga ZDA ter redne turneje po zahodni in vzhodni Evropi. Peli so v koncertnih dvoranah v vseh največjih evropskih mestih, sodelovali na jazz festivalih ter imeli koncerte in nastope po največjih evropskih TV in radijskih hišah. Delo kvarteta krasijo tudi številne nagrade in priznanja tako doma kot v tujini.

New Swing Quartet, koncert

Zasedba: Oto Pestner - tenor / Tomaž Kozlevčar - bariton / Marjan Petan - bas / Dare Hering - tenor

nedelja, 8. 9., ob 18. uri

atrij gradu Rajhenburg

(Velika dvorana gradu Rajhenburg v primeru slabega vremena)

V primeru selitve koncerta v Veliko dvorano gradu sedežni red ne velja

Cena vstopnice: 18 €

Prodajna mesta: recepcija gradu Rajhenburg, recepcija Mestnega muzeja Krško in prodajna mesta sistema Eventim.

Vir: Kulturni dom Krško
« Nazaj na seznam