Časopis za pokrajino Posavje
26.09.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Leskovec z drugim krajevnim zbornikom

Objavljeno: Sreda, 16.11.2022    Rubrika: KULTURA Redakcija
predstavitev knjige leskovec 2 (17)

Soavtorji zbornika (z leve): Andrej Herakovič, Ljudmila Šribar, Irena Fürst, Zdenka Horvat, Maja Marinčič, Slavko Pirc, Tomaž Žnideršič in Doroteja Jazbec (manjkata Eva Župnek Petelin in Katja Puntar)

Vodstvo KS Leskovec pri Krškem in avtorji besedil so sinoči v prostorih OŠ Leskovec pri Krškem predstavili drugi del zbornika Leskovec pri Krškem skozi čas II. Slednji na 495 straneh tekstovnega in slikovnega gradiva prinaša vpogled v geografski oris kraja, obdobje kmečkih uporov, življenje ter dogajanja med 1., 2. in osamosvojitveno vojno, ljudska izročila in literarno prebujanje v kraju, v delovanje Slovenskega katoliškega izobraževalnega društva, nekdanja in sedaj delujoče kulturno društvo, izdana šolska in mladinska glasila, izpostavlja športne dosežke, sledi posameznih Leskovčanov doma in po svetu ter o družinama Pfeifer in Pirc.

knjiga leskovec skozi cas

Zbornik Leskovec pri Krškem skozi čas II.

Avtorji posameznih poglavij v tokratni knjigi so Andrej Herakovič, Maja Marinčič, Irena Fürst, Zdenka Horvat, Tomaž Žnideršič, Ljudmila Šribar, Slavko Pirc in Doroteja Jazbec, ki je poleg navedenih avtorjev pred zbranimi obiskovalci povzela še vsebini, ki sta jih za knjigo pripravili na predstavitvi odsotni Eva Župnek Petelin in Katja Puntar. Knjigo, ki je izšla v nakladi 800 izvodov, je oblikoval Boštjan Colarič, lektorirala pa Mojca Pacek. Kot je dejal predsednik KS Leskovec pri Krškem Jože Olovec, ki je bil obenem sourednik zbornika, so k snovanju prvega dela zbornika pristopili leta 2015 z namenom, da strnejo in s tem počastijo zgodovino in utrip krajev po krajevni skupnosti za današnje in bodoče rodove: »Do tedaj smo imeli zbornik iz leta 1962. V
predstavitev knjige leskovec 2 (18)

Pevke ljudskih pesmi Lastovke med nastopom

novembru 2018 smo izdali prvo, 300 strani obsežno knjigo Leskovec pri Krškem skozi čas, pri čemer nam je ostalo neuporabljenega še veliko gradiva, zato smo se odločili za nadaljevanje knjige, k pripravi katere smo pristopili leta 2020, tokrat na 500 straneh. Skupaj nam oba zbornika tako prinašata 800 strani zgodovine Leskovca oz. naše skupnosti. Današnja knjiga prestavlja obenem lep zaključek osemletnega obdobja, v katerem je več ali manj ista ekipa organizirala in pripravljala delo v skupno dobro in vaše zadovoljstvo.« Kot je še povedal Olovec, je proračun za obe knjigi znašal okvirno 22.000 evrov, od tega so uspeli za 9.000 evrov pridobiti donatorskih sredstev.

Predstavitev novega zbornika je s pesmimi popestrile Pevke ljudskih pesmi Lastovke pod vodstvom Damjane Mlakar, krajani pa so lahko ob tej priložnosti tudi prevzeli brezplačen izvod knjige.

B. M.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte