Časopis za pokrajino Posavje
30.09.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Leskovški kulturniki v nedeljo vabijo na literarni večer ob vodnjaku

Objavljeno: Sreda, 10.08.2022    Rubrika: KULTURA Sporočilo
leskovec-literarni vecer ob vodnjaku (2)

Foto: arhiv PO

Kulturno društvo Leskovec pri Krškem (literarna sekcija) tudi letos vabi na udeležbo na literarnem večeru ob vodnjaku, ki bo tokrat posvečen 110-letnici smrti pesnika, pisatelja, prevajalca in odvetnika Janeza Mencingerja.

Potem ko se je iz Kranja, kjer je dobil prvo službo samostojnega odvetnika, preselil v Krško in se s politiko posebej ni želel ukvarjati, je bil temu navkljub občinski odbornik, in v Krškem tudi župan. Med njegova najbolj znana dela spadata potopis Moja hoja na Triglav in utopični roman Abadon. Po Mencingerju se imenuje tudi ena izmed ulic "na Griču", tako dr. Mencinger kot polihistor Janez Vajkard Valvasor pa sta, kot izkazujejo zgodovinski viri, prebivala na istem naslovu (nekdaj Krško 36 in 37, danes Cesta krških žrtev 2).

Prireditev, s katero bodo leskovški kulturniki odstrli podrobnejši pogled na življenje in delo dr. Janeza Mencingerja, bo v nedeljo, 14. 8. 2022, ob 19.00, pri vaškem vodnjaku v Leskovcu pri Krškem, v  primeru dežja pa v kulturni dvorani leskovškega gasilskega doma. 

Dobrodošli!

Vir: Kulturno društvo Leskovec pri Krškem
« Nazaj na seznam
»