Časopis za pokrajino Posavje
18.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Letni koncert MoPZ Papirničar Jagnjenica

Objavljeno: Sreda, 26.04.2017    Rubrika: KULTURA Bralci pišejo
Letni koncert MoPZ Papirničar 2017-skupna

Skupna fotografija obeh zborov

V Domu kulture Radeče je v soboto zvečer potekal letni koncert, na katerem so poslušalci v dvorani prisluhnili Moškemu pevskemu zboru Papirničar Jagnjenica.

Ubranim glasovom pevcev, ki prepevajo pod vodstvom njihove zborovodkinje Rosane Jakšič, so se na večeru pesmi pridružile še citrarka Janja Brlec in Mešani pevski zbor Sonce s Ponikve ter tako skupaj pripravili glasbeno obarvan večer. Vezno besedo je med posameznimi pesmim spletala Regina Jakšič.

V prvem delu koncerta se je predstavil MoPZ Papirničar, ki so navzoče popeljali predvsem v svet ljudskih in narodnih melodij, kot solista pa sta zapela Tomaž Šmrgut in Ivan Gorenjec.

Vmesni trenutki so minili v znamenju sproščenega klepeta med povezovalko programa in Janjo Brlec, skozi katerega je mojstrica citer razkrila zanimivosti snemanja oddaje Slovenija ima talent, v kateri se je predstavila širši publiki pred televizijskimi ekrani. Mlada citrarka poleg pedagoškega dela na GŠ Laško- Radeče sodeluje v slovenskem kvartetu citer in je članica mnogih mednarodnih žirij, kmalu pa se obeta izid njenega avtorskega dela - učbenika za začetno igranje citer. Izpostavila je, da je, za razliko od glasbenih tekmovanj, katerih se tudi udeležuje, v resničnostnem šovu bistvo medijski blišč in ne toliko tekmovalni duh. Povedala je tudi, da so citre priljubljene med mladimi, saj imajo otroci možnost učenja inštrumentov v glasbeni šoli, kjer pod strokovnim vodstvom in sistematično usvajajo nova znanja na igranju citer. Sama citer ne dojema zgolj kot ljudski inštrument, ampak ocenjuje, da pridobivajo veljavo koncertnih možnosti in širine.

Pripovedovanje skozi tone se je nato nadaljevalo s pesmimi Mešanega pevskega zbora Sonce, ki deluje pod vodstvom Andreje Ocvirk in je zelo aktiven zbor v šentjurski občini, kar dokazujejo tudi mnoga priznanja, katera so že prejeli. Koncerte imajo tako širom Slovenije, kot tudi v tujini, preteklega decembra pa so na novoletnem koncertu nastopili z Nuško Drašček, Radečanko po rodu. Radeškemu občinstvu so zapeli ljudske melodije, katere so začinili z istrskim in beneškim pridihom kot tudi kančkom sodobne glasbe.

Sicer MoPZ Papirničar  v skoraj 47 letih delovanja združuje pevce, ki jim je zborovsko petje pomemben del njihovega življenja in so veseli vsakega novega pevca, ki se jim pridruži ter tudi ostane dejaven, vsako leto pa pripravijo Prijateljsko srečanje zborov in vokalnih skupin, na Martinovo ali ob Božiču. Njihovo udejstvovanje v občini Radeče je pomembno, saj so prisotni na mnogih prireditvah in s pesmijo pod zborovodsko taktirko Rosane Jakšič radi sodelujejo povsod, kamor jih povabijo.
 
Kljub temu, da se bližamo šele koncu četrtega meseca koledarskega leta, imajo MoPZ Papirničar Jagnjenica že kar nekaj aktivnosti za seboj, saj so v marcu nastopili na slavnostnem koncertu ob 10-letnici delovanja godalnega orkestra Strunikat, na sobotnem koncertu pa so pevsko izkušnjo ponovno delili z MePZ Sonce, s katerim so že prepevali pred desetimi leti.
 
Tako so obiskovalci koncerta so lahko slišali različno zborovsko literaturo, z ljudsko pesmijo v ospredju, ob podpori vseh, ki so na kakršen koli način pomagali pri izvedbi koncerta, pa si želijo, da njihovo glasbeno udejstvovanje živi in raste tudi v prihodnje. Obenem se nadejajo novih, zdravju bolj prijaznih prostorov za vadenje in arhiviranje literature, ki bi bili bolj primerni za izvajanje njihovega ljubiteljskega poslanstva kot obstoječi dotrajani prostori v stari šoli na Jagnjenici.
 
Doroteja Jazbec
Foto: Jože Potrpin
 
« Nazaj na seznam