Časopis za pokrajino Posavje
18.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Likovna kolonija Portal Ana v Šentjanžu

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: KULTURA
Likovna kolonija Portal Ana v Šentjanžu V Šentjanžu je tudi letos potekala v okviru tradicionalne Bučarijade tamkajšnjega turističnega društva in v organizaciji Lekos Galerije Ana ter Kmetije Repovž prvo soboto v oktobru likovna kolonija Portal Ana, ki je bila že peta zapovrstjo. Udeležilo se jo je deset likovnih ustvarjalcev iz različnih slovenskih krajev - Jože Svetin iz Šoštanja, Tone Zgonec iz Sevnice, Bojan Sumrak iz Radeč, Bogdan Breznik iz Trebnjega, Tone Sveršina z Dol pri Litiji, Elena Sigmund iz Budne vasi pri Šentjanžu, Marko Okorn iz Sevnice, Draga Soklič z Bleda in Emilija Erbežnik iz Dragomerja. Prvič se je v slikanju preizkusila tudi Breda Drenek Sotošek.

Eden izmed rednih in stalnih udeležencev vseh petih likovnih kolonij v Šentjanžu je bil slikar in ilustrator Jože Svetin, ki je ob letošnjem občinskem prazniku občine Šoštanj prejel naziv častni občan, s čimer so nagradili njegov umetniški prispevek v domačem in širšem okolju. »Moje slike krasijo dom Billa Clintona, Georga Busha, Mihaela Gorbačova in mnogih drugih,« je ponosno povedal ter pokazal zahvale svetovno znanih voditeljev. »V Šentjanž z veseljem prihajam, ker imam rad naravo, saj sem tudi lovec in ornitolog,« je dodal.

Likovni umetniki so svoja dela tudi tokrat, tako kot pretekla leta, ustvarjali v naravi, v kateri so našli zanimive motive. Dela desetih sodelujočih slikarjev bodo predstavljena ob zaključku Bučarijade v Šentjanžu 18. oktobra. »Del sredstev s prodajo slik, nastalih na likovni koloniji, bo namenjenih OŠ Šentjanž za raziskovanje kulturno-etnoloških značilnosti kraja,« je povedala Breda Drenek Sotošek na sobotnem srečanju z umetniki v Gostilni Repovž, kjer so se s prikupnim kulturnim programom predstavili tudi učenci in učenke OŠ Šentjanž. Nekaj utrinkov v fotogaleriji.

S. R.

« Nazaj na seznam