Časopis za pokrajino Posavje
10.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Literarni zven Ni kulture brez literature

Objavljeno: Torek, 03.12.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
ni kulture (68)

Foto utrinek ob zaključku prireditve.

Na predvečer Ta veselega dne kulture je JSKD Območna izpostava Krško v Valvasorjevi knjižnici Krško pripravila literarno-glasbeni večer Ni kulture brez literature.

S posebno energijo napolnjen prostor knjižnične »dnevne sobe« so dodobra zasedli tudi obiskovalci, ki so v uvodnem nagovoru vodje izpostave Tinke Vukič med drugim prisluhnili: »Zadovoljna sem, da kar po nekaj letih premora naša krška izpostava ponovno odkriva svet krške literature. Želja se je uresničila, rodilo se je prvo območno srečanje literarnih ustvarjalcev in ustvarjalk, ki je letošnjega novembra potekalo pod strokovnim vodstvom mag. Ane Porenta. Literarne delavnice z naslovom Vrtim(o) se v krogu besed se je udeležilo deset literatk in literat, ki so se predstavili s poezijo in prozo.« V nadaljevanju je Vukičeva izpostavila še nekaj podrobnosti o minuli delavnici ter o prihajajočem večeru, ki ga je tudi moderirala. Ponedeljkov literarni večer so s prebiranjem svojih del oblikovali na delavnici sodelujoči avtorji.

Nastopili so Darja Dobršek, Vida Dvoršek, Marija Hrvatin, Doroteja Jazbec, Petra Kampl Petrin, Klara Eva Kukovičič, Nika Ogorevc, Branka Pirc, Zala Teodorovič in Miroslav Tičar, zaradi bolezni je bila odsotna Sara Vizler. Kako eminentno si lahko sežeta v roke literatura in glasba, pa je s svojim nastopom prikazal kantavtor iz Brežic Robi Petan. Na letošnjem Kantfestu, ki ga vsako leto organizirajo v Rušah, je prejel zlato kanto. S svojim izvajanjem je najbolj prepričal občinstvo v dvorani in si tako prislužil nagrado vox populi. Z neverjetno živahno interpretacijo in melodičnim preigravanjem pa je navdušil tudi obiskovalce sinočnje prireditve, ki so po literarnih utrinkih in Petanovih glasbenih vložkih večer družabno zaključili s pomenkom, pa tudi ob srkanju prijetno dišečega kuhanega vina.

M. H., foto: B. Arh
 
« Nazaj na seznam