Časopis za pokrajino Posavje
20.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Literarno-glasbeni večer ob zaključku devetih »Posavcev«

Objavljeno: Četrtek, 21.11.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
Valvasorjeva knjiznica Krsko-Posavci beremo skupaj-zaključek (6)

Miha Koretič, Vilko Planinc in Renata Vidic

V Valvasorjevi knjižnici Krško so v torek, 19. novembra, z literarno-glasbeno prireditvijo zaključili deveto sezono bralnega projekta Posavci beremo skupaj.

Napovedani gost, literarni komparativist, pesnik, esejist in prevajalec Uroš Zupan je v zadnjem trenutku zaradi bolezni sicer odpovedal prihod v Krško, zato so v knjižnici pripravili malce drugačno prireditev. Odlomke iz Zupanovih del sta brala knjižničarja Vilko Planinc in Renata Vidic, s kitarskimi skladbami pa je vzdušje popestril Miha Koretič. Vidiceva je nato podelila knjižne nagrade bralcem, ki so sodelovali v letošnjem projektu Posavci beremo skupaj.
Valvasorjeva knjiznica Krsko-Posavci beremo skupaj-zaključek (15)

Zbrani na zaključnem dogodku

Uvodoma sta obiskovalce prireditve nagovorili direktorica knjižnice Urška Lobnikar Paunović in podžupanja Ana Somrak.

40 KNJIG, 84 (REDNIH) BRALCEV

Skupni projekt posavskih knjižnic
(poleg Valvasorjeve knjižnice sodelujeta še Knjižnica Brežice in Knjižnica Sevnica) vsako leto poteka med 21. marcem, svetovnim dnevom poezije, in 20. novembrom, dnevom slovenskih splošnih knjižnic. »Tudi letos smo knjižničarji bralcem v branje priporočili 40 knjig, med temi pet pesniških zbirk in pet esejističnih zbirk. V nabor priporočilnega branja se vedno trudimo zajeti novejšo knjižno produkcijo in čim večje število slovenskih založb.
Valvasorjeva knjiznica Krsko-Posavci beremo skupaj-zaključek (34)

Podelitev knjižnih nagrad bralcem

Poudarek pa je seveda na pretežno novih avtorjih, ki jih še nismo brali, ter ob tem na čim širšem prikazu književnosti različnih narodov. Prav tako posebno pozornost namenjamo slovenskim pisateljem, v letošnjem izboru smo jih tako brali 16, poleg njih pa še 24 tujih avtorjev 16 različnih narodnosti, zastopanih je bilo 22 različnih slovenskih založb,« o projektu pove krška knjižničarka Renata Vidic.

Še vedno beležijo dobre odzive bralcev. V Valvasorjevi knjižnici so bile predlagane knjige izposojene 1654-krat, skupno število izposoje v vseh treh knjižnicah pa se vrti okoli 2500. Knjižno nagrado, ki si jo z branjem prislužijo tisti, ki oddajo pet izpolnjenih knjižnih kazalk o prebranem, je v Krškem prejelo 52 bralcev, vseh posavskih nagrajencev skupaj pa je 84. »V knjižnicah z veseljem opažamo, da naši člani vse več izbirajo in berejo slovenske avtorje, tudi zato so bile med najbolj izposojanimi knjigami prav takšne, na primer roman Resnica ima tvoje oči avtorja Sama Ruglja, Pogodba Mojce Širok, Košček čokolade v pasji dlaki Monike Žagar, Prva dama Stanke Hrastelj, Postelja iz knjig Silva Mavsarja, Trinajsti mesec Nataše Rogelj ter Druga preteklost Vinka Möderndorferja. Med tujimi avtorji, zajetimi v izbor, pa so bili največkrat izposojani Zahar Prilepin z romanom Samostan, Velibor Čolić z zbirko kratkih zgodb Sarajevski omnibus in Jaume Cabré z romanom Sodnik. Če opazujemo po številu izposoj, je bila marsikatera knjiga morda še vedno spregledana in si želimo, da se branje izpostavljenih knjig z novembrskim datumom vendarle ne bo zaključilo in bodo knjige med bralci krožile še naprej,« še pove Vidiceva.

V sevniški knjižnici so zaključno prireditev pripravili sinoči, 20. novembra, v brežiški pa jo bodo naslednji četrtek, 28. novembra.

P. P.
 
« Nazaj na seznam