Časopis za pokrajino Posavje
3.12.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Literarno-glasbeno doživetje na Pleteršnikovi domačiji v Pišecah

Objavljeno: Petek, 23.09.2022    Rubrika: KULTURA Bralci pišejo
DSCN6457
V soboto, 10. septembra 2022, smo člani Literarne sekcije Beseda, KD Franc Bogovič Dobova gostili literatinje z Gorenjske oz. iz KUD Valentin Kokalj, Visoko pri Kranju.

Najprej smo se dobili na Mostecu, v rojstni hiši akademika prof. Jožeta Toporišiča,  na veliko željo njegove učenke in štipendistke prof. Danijele Bakovnik. V prijetni družbi gospe Terezije Toporišič, sorodnice prof. Jožeta Toporišiča, ki nam je na prav duhovit in vživet način povedala veliko zanimivega in nam neznanega. Čas, ki smo ga namenili, je prehitro, minil. Pot smo nadaljevali do Pleteršnikove domačije v Pišecah.
 
DSCN6462

Sledil je nastop članic KUD Valentin Kokalj Visoko z gosti, s predstavitvijo pesnice Dragomile Šeško »Vrvohodka v krogu svetlobe ljubezni in slovenske besede«. To je bila ponovitev 3. radijskega »Literarnega portreta« na Radiu Slo program ARS, ki se je zgodil 8. maja 2022, prav tako v izvedbi KUD »Valentin Kokalj«. Besedilo za nastop je pripravila prof. Danijela Bakovnik. Predvajalo se je v skrajšani obliki, na Pleteršnikovi domačiji pa je program potekal v celoti. Nastopile so: Slavica Bučan, Sonja Zupančič, Jelka Štefanec in Irena Križnar.
 
DSCN6466

Za  glasbeno popestritev so poskrbeli mladi talentirani izvajalci iz Glasbene šole Brežice: Ivana Lesinšek – violina, Ana Jagrič – citre in  mentorica, prof. Anita Veršec. Iz Društva Pleteršnikova domačija Pišece sta sodelovala Katja Plevnik – vokal in Blaž Plevnik harmonika.
 
Po končanem literarno-glasbenem doživetju je sledil še obisk muzeja Pleteršnikove domačije, po katerem nas je popeljala vodička Ana Iljaž. Vsi smo bili presenečeni nad ohranjenim gradivom in inventarjem. Med gosti, ki so prišli od blizu in daleč, velja omeniti koordinatorko JSKD OI Brežice Lučko Černelič in gospo Stanko Molan. Posebna hvala gospe Mileni Dušič, ki je v odsotnosti moža Tineta Dušiča poskrbela za organizacijo prostora in seveda za bogato pogostitev po koncu predstavitve, in tudi Društvu Pleteršnikova domačija Pišece.
 
Dragomila Šeško, rojena 1961 v Kranju, živi v Brežicah, zaposlena je v Ljubljani. Literarno se udejstvuje že od mladih nog. Objavljala je v šolskih glasilih, v literarnih revijah, redno sodeluje na srečanjih slovenskih literatov. Izdala je šest samostojnih pesniških zbirk: Srečevanja (1992), Luč (2001), Zlatice (2005), Krog (2010), Svetlobe v temo! (2014) in Vrvohodka ali Vrnitev k sebi (2017). Prve tri zbirke je izdala pod imenom Dragica Dani. Dragomila uživa v lepoti slovenske besede, z literarno ustvarjalnostjo pa želi posvetiti v skrite kotičke človeške duše in našega sobivanja.
 
Besedilo in foto: Anica in Jožef Pirš
« Nazaj na seznam
»