Časopis za pokrajino Posavje
19.08.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ljubezen je večna

Objavljeno: Petek, 14.05.2010    Rubrika: KULTURA
Ljubezen je večna V Knjižnici Brežice je v četrtek, 13. maja, potekala predstavitev projekta dijakov Gimnazije Brežice, ki so ga poimenovali Ljubezen je večna. Predstavitev je potekala v dveh delih: dijaki 1.a oddelka so predstavili šolsko uro, med katero je potekal pogovor o književnosti in o motivu večne ljubezni, vključojoč filmski vložek z dialogom med Shakespearovo Julijo in Romeom; med učno uro pa so vsekakor potekale misli slovenskih liričnih ustvarjalcev, zlasti poeta dr. Prešerna. Svoj del predstavitve so obogatili z lectovimi srci, ki so jih okrasili tudi z dodanimi mislimi o ljubezni.

Dijaki 2.c oddelka so v drugem delu ob Tavčarjevem romanu Visoška kronika miselno oblikovali partnersko ljubezen in jo nadgradili z ljubeznijo do jezika, naroda in domovine in predstavitev popestrili z glasbenimi in plesnimi vložki. Obiskovalce, starše, so presenetili z ličnimi mošnjički, vanje so potisnili lističe s Keršovanovimi mislimi in po dva evrska »zlatnika« ob prihodu ter ob zaključku z izdano knjižico svojih avtorskih prispevkov.

Za pomoč pri izpeljavi projekta so se zahvalili mentoricama: prof. Mariji Plut ob pripravi angleškega filmskega vložka, sicer pa prof. Alenki Šet, ki je po več kot dveh desetletjih predajanja neizčrpne naklonjenosti slovenskemu jeziku in svojim dijakom zaradi bolezni uresničila svoj zadnji profesionalni projekt.

K večni ljubezni vsekakor sodi še vsa umetnost sladko-slane pekarske ponudbe, ki so jo za to priložnost ustvarile mamice in babice nastopajočih dijakov. N. J. S.

« Nazaj na seznam
»