Časopis za pokrajino Posavje
18.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ljudsko pevsko izročilo prenašajo na mlajše rodove

Objavljeno: Četrtek, 01.06.2023    Rubrika: KULTURA Sporočilo
zabukovje_23_199

Pevski dogodek so z nastopom popestrili najmlajši – Šentlenartski smrkci.

V soboto, 27. maja, je v večnamenskem domu v Zabukovju, v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti - Območne izpostave Sevnica, potekala območna revija poustvarjalcev glasbenega izročila Občine Sevnica pod naslovom »Skupaj se znajdemo mi«.

Namen revije je predstaviti (po)ustvarjalnost vokalnih, inštrumentalnih in vokalno-inštrumentalnih zasedb, spodbujati kakovostno kulturno delo in razvoj ljubiteljskih poustvarjalcev slovenskega glasbenega izročila. Tokrat smo imeli priložnost prisluhniti enajstim zasedbam, ki jih druži ljubezen do prepevanja ljudskih pesmi - raznolikim, kot je raznoliko in pestro slovensko ljudsko izročilo.

Na letošnjem srečanju so nastopile naslednje skupine: ženska vokalna skupina Rosa iz Zabukovja, pevska skupina Florjan PGD Sevnica, Ljudske pevke z Blance, Ljudski pevci Boštanj, ljudski godec Brane Žibert, Ljudske pevske s Telč, Fantje folklorne skupine Spomin DU Sevnica, Ljudske pevke Solzice z Budne vasi, pevska skupina Lokvanj iz Krmelja, Šentjanški jurjevalci in pevska skupina Ragle iz Trebnjega. Revijo je prisrčno popestril tudi nastop najmlajših »Šentlenartskih smrkcev« iz Zabukovja.

zabukovje_23_240

Strokovna spremljevalka mag. Simona Moličnik v pogovoru s predsednikom Zveze kulturnih društev Sevnica Jožetom Novakom

Namen sodelovanja ni bil samo nastop in druženje pevk in pevcev, pač pa tudi spodbuda in pogovor s strokovno spremljevalko revije, mag. Simono Moličnik, urednico oddaje Slovenska zemlja v pesmi in besedi. Sodelujoči so ob zaključku prejeli priznanje JSKD IO Sevnica, ki ga je vodjem skupin podelil predsednik Zveze kulturnih društev Sevnica Jože Novak. Pevsko revijo je povezoval Ciril Dolinšek, za pogostitev so poskrbela dekleta iz Zabukovja.

Katja Pibernik, JSKD OI Sevnica
Foto: Nevenka Flajs

#povezujemoposavje
 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte