Časopis za pokrajino Posavje
15.05.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ločka godba se ni izneverila tradiciji - prvomajska budnica se je slišala tudi letos

Objavljeno: Sobota, 01.05.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
gpo_loce_prvomajska_budnica_2021 (4)

Člani Gasilskega pihalnega orkestra Loče so v krogu in primerni razdalji okoli mlaja, ki stoji pri godbenem in gasilskem domu v vasi, zaigrali prvomajsko budnico.

Podobno kot lani so tudi letos na prvomajsko jutro marsikje zaigrale tradicionalne budnice, za katere poskrbijo godbe in orkestri. V Ločah pri Dobovi so se zbrali sicer malce kasneje, ob 9. uri, ter zraven godbenega in gasilskega doma, kjer so vaščani, domači godbeniki in gasilci postavili 27 metrov visok mlaj, v krogu in na razdalji - da so zadostili še vedno veljavnim ukrepom NIJZ - odigrali tri skladbe - Dobovsko koračnico, Čas počitnic in Židana marela.

gpo_loce_prvomajska_budnica_2021 (12)

Miran Petelinc (v sredini) je pred kratkim spet prevzel mesto dirigenta v ločki godbi.

Zbralo se je približno 30 članic in članov Gasilskega pihalnega orkestra Loče, ki so z igranjem privabili nekaj okoliških prebivalcev, predvsem pa nadaljevali tradicijo preigravanja prvomajskih budnic v kraju. Lani, ko so bili ukrepi v tistih dneh še strožji, so igranju v domači vasi dodali še predvajanje po zvočnikih iz gasilskih avtomobilov, s katerimi so se zapeljali tudi po delu brežiške občine. Kot nam je povedal predsednik GPO Loče Ivan Kovačič, so se kljub temu, da jim že nekaj časa trajajoči ukrepi zoper širjenje virusa onemogočajo redne vaje, nastope in koncerte, odločili, da se bodo za prvi maj zbrali in odigrali nekaj melodij. Priznal je, da se bo v prihodnosti težko spet privaditi in znova zagnati vse, kar je povezano z godbeništvom, a se bodo vseeno potrudili, da bodo ohranili število članov in druge zadeve, ki so pred epidemijo veljale za samoumevne. "Tradicijo godbeništva, ki je v Sloveniji zelo bogata, saj je pri nas dejavnih okoli 150 godb, je treba negovati in ohranjati, predvsem pa obdržati mlade, da še naprej ustvarjajo na tem področju," je dejal.

gpo_loce_prvomajska_budnica_2021 (29)

Približno takole naj bi po priporočilih NIJZ člani orkestra igrali na pihala in trobila (z masko in majhno zarezo), a kot smo lahko slišali, se godbenikom takšna priporočila zdijo, milo rečeno, smešna.

Kovačič je omenil še nekaj načrtov za letošnje leto, če bodo seveda razmere to dovoljevale. 19. junija načrtujejo promenadni koncert v Ločah, 15. avgusta bi radi šli z inštrumenti na Triglav, 11. septembra imajo v načrtih še en promenadni koncert, in sicer na grajskem dvorišču v Brežicah, s katerim bi nadoknadili lanskega slavnostnega ob 100-letnici godbe, ki ga zaradi že znanih razlogov ni bilo. Leto pa bi zaključili s tradicionalnim Miklavževim koncertom. "Vmes pa tudi upamo, da bomo še kje lahko nastopili in imeli redne vaje, se bomo pa seveda sproti prilagajali situaciji," je dodal.

Kovačič je še navedel, da je zdaj že bivši dirigentki Aniti Kiralj pred kratkim potekel mandat, dirigentsko palico pa je od nje spet prevzel Miran Petelinc, tako da bodo odslej vadili po njegovem programu. Vaje že spet potekajo, a samo po sekcijah, ker se trenutno lahko zbere največ deset oseb. V GPO Loče imajo sicer skupno 54 članov, med katerimi prevladujejo mladi, ki so se večinoma vsi izobraževali v Glasbeni šoli Brežice.

Spodaj si oglejte izsek skladbe Alpskega kvinteta Čas počitnic v izvedbi GPO Loče.R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam