Časopis za pokrajino Posavje
2.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Lozar zapolnil razstaviščno praznino galerije

Objavljeno: Sobota, 06.06.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
razstava lozar-galerija kk (18)

Spredaj višja kustosinja Nina Sotelšek, zadaj direktorica KD Krško Darja Planinc ter akademski slikar Robert Lozar in kustosinja razstave Andreja Rakovec

Višja kustosinja Nina Sotelšek je v atriju Mestnega muzeja Krško včeraj pod večer odprla uradno prvo letošnjo razstavo v Galeriji, saj je bila predhodna, ki se je iztekla 1. marca, odprta že sredi jeseni lani. Tako se kot prvi razstavljavec ljubiteljem umetnosti s svojimi deli predstavlja akademski slikar Robert Lozar, ki živi in ustvarja v črnomaljskem naselju Butoraj.

razstava lozar-galerija kk (12)

Otvoritev razstave so pripravili v atriju muzeja, nakar je sledil ogled slik v galeriji

Njegova razstavljena dela, naslovljena Praznine in črvine, je predstavila zbranim obiskovalcem kustosinja razstave, mag. Andreja Rakovec, ki se sicer strokovno posveča renesančnemu slikarstvu v Znanstvenoraziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umestnosti. Rakovčeva je povedala, da je Lozar »za tokratno razstavo naslikal povsem nova dela, ki jih povezuje skupna motivika razstavnega prostora Galerije Krško«, katere notranjost je uporabil za ozadje ali glavni motiv slik, s čimer je ustvaril iluzijo podvajanja prostora: »Z vključitvijo kiparskih in slikarskih del ter praznih platen v slikovno kompozicijo je prenesel enega od postulatov slikarske tradicije, tj. sliko v sliki, v sodobno likovno interpretacijo.« Na tovrsten način slike v slike Lozar ustvarja zadnjih sedem let, »ko v tovrstne kompozicije vključuje namišljene abstraktne slike in kiparska dela ter prazna platna«, slednja pa kontrastirajo ostalim slikam, je še med drugim povedala Andreja Rakovec.

B. M.
« Nazaj na seznam