Časopis za pokrajino Posavje
28.01.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Malo za (literarno) šalo in malo zares z Dragom Pirmanom

Objavljeno: Torek, 29.11.2022    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSC_0947

Drago Pirman je navdušil s predstavitvijo svojega življenja in dela.

V Prosvetnem domu Artiče so v petek, 25. novembra, pripravili literarni večer z upokojenim knjižničarjem Dragom Pirmanom, ki je na zanimiv in humoren način predstavil svojo do sedaj še neobjavljeno avtobiografijo na štirih listih, kot se je šaljivo izrazil sam, skupaj z do sedaj še ravno tako neobjavljeno poezijo.

Kot je povedal Drago Pirman za naš medij in časopis, ga javnost pozna kot upokojenega knjižničarja, ki je deloval tako v krški kot tudi v brežiški občini. »Kot knjižničar sem bil zaposlen v Osnovni šoli Jurija Dalmatina Krško ter v Knjižnici Brežice. V obeh krajih sem deloval približno 17 let, tako da lahko malo za šalo in malo zares izpostavim, da dejansko ne vem, katera občina mi plačuje 'penzijo',« je v šali pripomnil Drago Pirman.
DSC_0994

Skupinska fotografija vseh, ki so pripravili imeniten literarni večer.



Povprašali smo ga tudi o tem, kaj je glavni motiv za njegovo pisanje, na kar je odgovoril z njegovim značilnim smislom za humor: »Pišem o raznoraznih dogodkih, ki se me dotaknejo tako ali drugače, kot bi mi 'padla opeka na glavo' … Lahko tudi povem, da so včasih moje pesmi nastajale celo ponoči, tako da sem jih napisal praktično v miže.« Sicer pa je Pirman še poudaril, da rad piše tako poezijo kot tudi prozna dela, saj sta mu obe zvrsti pisanja ljubi.

Na tokratnem literarnem večeru so poezijo in prozo izpod peresa Draga Pirmana občinstvu predstavile Lučka Černelič, avtorjeva hči Katarina Pirman, Mateja Jankovič Čurič ter Jana Kovačič, predsednica KUD Oton Župančič Artiče, ki je tudi organizirala večer, s čimer so vsi skupaj poskrbeli tudi za vnovično oživitev dramske sekcije v Artičah.
DSC_0927

Za prijeten glasbeni intermezzo sta poskrbela zakonca Križanić.



Tekom večera je občinstvo izvedelo marsikaj o bogatem in pestrem življenju Draga Pirmana, ki je o vseh detajlih pripovedoval z izjemno natančnostjo in občutkom za humor. Tako je med drugim izpostavil, da je svoje otroštvo preživel v Ljubljani; v mladih letih je nekaj časa živel v Londonu, sicer pa je študiral knjižničarstvo in se na zadnje izpite vozil kar med služenjem vojaščine. Preizkusil se je tudi v poučevanju angleščine v Ajdovščini in drugod, leta 1978 pa je začel v Osnovni šoli Jurija Dalmatina v Krškem delovati kot knjižničar. Ustvarjalen je bil tudi v Literarnem klubu Beno Zupančič.

Drago Pirman je kot zanimivost tudi izpostavil, da je pri rosnih dvanajstih letih napisal prvo pesem, sicer pa je naredil pomemben korak v svojem življenju in poslanstvu tudi s tem, da se je redno udeleževal sejma otroških knjig v Bologni ter na podlagi 600 knjig v različnih jezikih ustvaril potujočo razstavo pod imenom Mini Bologna, ki jo je videlo ogromno število otrok in odraslih od vsepovsod. Sodeloval je tudi z nekdanjo založbo Epta, v brežiški knjižnici pa je deloval vse do leta 2009.

Drago Pirman je poznan tudi po tem, da z veseljem povezuje raznorazne dogodke, aktiven je tudi na odrih v okviru dramskih nastopov, vsem prisotnim pa je še zaupal, da je svojo prvo knjigo v dar dobil pri štirih letih, kar je bil tudi ključen moment, ki je v njem prebudil vseživljenjsko strast do pisane besede in literature v vseh možnih pogledih.

Ob koncu vsebinsko bogatega večera je sledila še slavnostna podelitev jubilejnih značk za literarno dejavnost članom literarne sekcije KUD Oton Župančič Artiče, ki jih je v imenu JSKD OI Brežice podelila predsednica sveta OI Diana Kosar. Bronasto značko sta tako prejela Maruša Kodrič in Matija Molan. Zlato značko so prejeli Mateja Jankovič Čurič, Jana Kovačič ter Mitja Molan. Častno značko oziroma priznanje pa so slavnostno podelili Danici Avšič ter Idi Osterlič.

Da pa je bil večer res popoln, sta z jagodnim izborom skladb ter odličnima vokaloma ob spremljavi kitare poskrbela Elizabeta in Dragutin Križanić.

Ob koncu večera je sledilo še sproščeno druženje ob pogostitvi, kjer so si obiskovalci lahko izmenjali mnenja in vtise o bogatem literarnem dogodku.

A. K.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte