Časopis za pokrajino Posavje
28.11.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Marija Kerin predstavila pesniški prvenec Pesmi z obpotja

Objavljeno: Četrtek, 08.10.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSCN0846

Marija Kerin (desno) z Ivano Vatovec

Društvo diabetikov Posavja-Brežice (DDPB) je v Mestni hiši Brežice pripravilo predstavitev pesniškega prvenca »Pesmi z obpotja« svoje članice Marije Kerin iz Podbočja.

Kerinova se je na zboru članov se je predstavila s Pesmijo o koroni (O, presneta ti nadloga, naj te zlodej vzame! Vsemu svetu zdaj kraljuješ, se korona virus imenuješ, si spremenil ves sistem, strah v kosti nagnal ljudem …), za marsikoga izmed znancev in celo bližnjih pa je bilo pesniško odkritje veliko presenečenje, je v pogovoru povedala moderatorka Ivana Vatovec , ki je zbirko opremila s spremnim besedilom.
DSCN0834

Občinstvo na predstavitvi


Marija Kerin, rojena leta 1941, je po moževi smrti leta 2009 segla po skriti želji pisnega ustvarjanja, strastnega branja in reševanja križank. Prvi kamenčki ob obpotju so bili skrbno shranjeni o rojstni hiši, mladosti in družini, naravi, sedaj pa se zbirajo okoli aktualnih dogajanjih. V zadnjih letih jih niza domačim ob osebnih praznikih. Ko jim napiše čestitko s toliko rimami, včasih kar zmanjka prostora na papirju. Kerinova pravi, da življenje zbira svoje poti in da te poti niso vedno po naših željah, kamenčke svojega obdobja pa je začela zbirati slučajno.

Predsednica Darja Mandžuka je uvodoma spregovorila o društvu, ki ima status humanitarnega društva, s svojim delovanjem pa pomaga sladkornim bolnikom in njihovim družinam. V društvu je lahko delati z ljudmi, ki so voljni delati – to sta člana Ivana Vatovec in Rudi Mlinar ter Zinka Žnideršič, ki sicer ni članica, a je tudi to pot ilustrirala pesniški prvenec Kerinove.

Lucija Pšeničnik je pod mentorstvom prof. Anite Veršec zaigrala na citre za duše, željne nežnih zvokov.

N. J. S., foto: Rudi Mlinar
 
« Nazaj na seznam
»