Časopis za pokrajino Posavje
26.02.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Med pravljicami in zapuščenim otokom

Objavljeno: Četrtek, 16.01.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSCN1146

(z leve) Žiga Kump, Mate Dolenc, Miha Čelar

V četrtek zvečer, 16. januarja, je v soorganizaciji Kulturnega doma Krško in Valvasorjeve knjižnice Krško v Klubu KDK potekal filmsko-literarni večer, ki ga je s pisateljem Matetom Dolencem in filmskim režiserjem Miho Čelarjem moderiral Žiga Kump.

Poimenovali so ga Med pravljicami in zapuščenim otokom – iOtok in Kako dolg je čas ter ga razdelili v dva sklopa, v pogovorni del in ogled filmske predstave, ki se je odvijala v veliki dvorani. Pred pričetkom predvajanja so podelili izžrebani filmski vstopnici in njeni lastnici Dolenčevo spletno knjigo preko portala Biblos e-knjige na spletu.

Mate Dolenc živi in piše v Ljubljani. Napisal je vrsto knjig, Jadranu in otoku Biševu je posvetil kar osem knjižnih del. Mate Dolenc in Miha Čelar sta pozimi leta 2017 in 2018 s filmsko ekipo na filmski trak ujela utrip otočanov Biševa in zgodbe sproti predstavljala na spletni strani ter na ta način zbudila zanimanje več kot 132 tisoč gledalcev iz desetih držav, tudi iz Slovenije. Razplet pa prikazuje celovečerni dokumentarni film iOtok. Po besedah režiserja govori o zadnjih trinajstih prebivalcih otoka Biševo in njihovih prizadevanjih za ustanovitev mestnega odbora, ki bi otoku priskrbela pravni status ter ga zaščitila pred turistično invazijo. Ob premieri je izšla Dolenčeva knjiga Kako dolg je čas. O njej je pisatelj povedal, da to niso pravljice za otroke, ki bodo navdušeni nad dogodivščinami živali, so tudi pravljice za odrasle. O filmu pa je izpostavil: »Včasih, ko stojiš na robu otoka, lahko vidiš tako daleč, da zagledaš sebe v hrbet.« Besedni preplet je odstrnil tudi minevanje, staranje ter časovni kalup, ki smo si ga ljudje zamislili. »Čas se ne konča, on je enak, ostaja enak, mi se spreminjamo, nam čas hiti,« je še povedal Dolenc, ki je leta 1970 prišel prvič na Biševo. Čelar pa je v času zdravstvenih težav in okrevanja, kakor je povedal, pričel po nasvetu prijatelja brati Dolenčeve knjige. Spoznala sta se in sta skupaj ustvarila javno zgodbo.

M. H.
« Nazaj na seznam