Časopis za pokrajino Posavje
16.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Mednarodni folklorni spektakel na Senovem

Objavljeno: Ponedeljek, 08.07.2024    Rubrika: KULTURA Redakcija
1. mednarodni festival foklore Rudarska luc senovo (24)

Folklorna skupina iz Velesa

Minulo soboto zvečer, 6. julija, se je v kulturni dvorani Domu XIV. divizije Senovo pod okriljem slovenske članice mednarodne organizacije CIOFF (Comité International des Organisateurs de Festivals de Folklore, svetovne zveze ljudskih tradicijskih skupin) in organizaciji Folklorne skupine DKD Svoboda Senovo in hrvaškega KUD Oštrc Rude odvil 1. mednarodni folklorni festival Rudarska luč.

1. mednarodni festival foklore Rudarska luc senovo (145)

El Pilar iz Španije

V dve uri in pol trajajočem folklornem spektaklu, ki ga je odprl predsednik organizacijskega odbora Goran Ivan Matoš, nastopajoče plesne skupine pa je zbranim predstavil Anton Petrovič iz FS DKD Svoboda Senovo, so nastopile odrasle in otroške zasedbe iz Velesa iz Severne Makedonije, nemškega Belingena, španske Zaragoze, iz hrvaških naselij Delovi iz Koprivniško-križevske županije ter Rude nad Samoborjem ter domači odrasla in otroška folklorna skupina DKD Svoboda Senovo. Oba kraja,
1. mednarodni festival foklore Rudarska luc senovo (6)

KUD Delovi

tako Senovo kot Rude, sta že dve desetletji tesno povezana tako z vidika ohranjanja rudarske dediščine kot plesnega ljudskega izročila, je povedal Petrovič, zato jima je bila tudi zaupana organizacija mednarodnega festivala. K temu sta Simona Lubšina v imenu Mestne občine Krško in podpredsednik KS Senovo Dimitrij Magaš v pozdravu številnemu občinstvu in nastopajočim plesnim zasedbam dodala, da pri tem ne gre zgolj za praznik dediščine, temveč gre tudi za praznik prijateljstva in za priložnost tkanja novih dragocenih vezi med skupinami, ki na ozemlju svojih držav negujejo ljudsko izročilo in tega razširjajo med narodi sveta.

1. mednarodni festival foklore Rudarska luc senovo (62)

DKD Svoboda Senovo

Folklorna skupina Frommern iz nemškega Belingena, ki deluje že od leta 1965, šteje kar 500 članic in članov, ki negujejo plesno in glasbeno kulturo nemške regije Švabska. Leta 1997 ustanovljena Folklorna skupina El Pilar predstavlja predvsem folklorno dediščino španske pokrajine Arogonije, poleg ohranjanja plesov v izvorni obliki pa se posvečajo tudi poustvarjanju in kreiranju novih odrskih postavitev. Folklorna skupina KUD Kole Nedelkovski iz Severne Makedonije trenutno šteje 130 članic in članov vseh starosti, skozi folklorne plese pa predstavljajo bogat repertoar plesov iz vseh predelov države. Folklorna zasedba KUD Delovi je ena
1. mednarodni festival foklore Rudarska luc senovo (69)

Frommern iz Nemčije

izmed petih sekcij, ki delujejo pri letu 2012 delujočemu društvu. Ne glede v primerjavi z ostalimi nastopajočimi relativno kratek čas delovanja, so folkloristi nanizali že vrsto nastopov in uspehov tako na državni kot mednarodni ravni, kakor tudi folkloristi KUD Oštrc pri Samoborju, ki se ob ohranjanju folklore posvečajo tudi ohranjanju tradicionalne pogače – greblice in aktivno sodelujejo pri obnovi 800 let starega rudnika bakra v Rudah. Folklorna skupina DKD Svoboda Senovo, ki deluje že 42 let, trenutno šteje 40 članov, skupina pa izvaja plese, pesmi in običaje s Kozjanskega, Štajerske, Pohorja, Prekmurja, Zgornje Dravske doline, Koroške in Gorenjske. Del skupine sta tudi dve delujoči otroški skupini. Senovska folklorna skupina je kot članica Zveze ljudskih in tradicijskih skupin Slovenije (CIOFF) opravila že več deset nastopov na mednarodnih folklornih festivalih.

B. M.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte