Časopis za pokrajino Posavje
4.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Melanholija – pot v razkroj ali pot v ustvarjanje?

Objavljeno: Sobota, 21.09.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
PMB-Matej Filipčič-Melanholija (5)
Posavski muzej Brežice je v četrtek, 19. septembra, pripravil odprtje razstave Melanholija (gledališki objekt) Mateja Filipčiča.

Odprtje se je začelo na grajskem dvorišču s pozdravnim nagovorom direktorice muzeja Alenke Černelič Krošelj, ki je izrazila iskreno zadovoljstvo, da v muzeju znova lahko gostijo domačina Mateja Filipčiča. Uvod v razstavni prostor dvorane ob grajskem dvorišču je še posebej glamurozno popestrila Nuška Drašček.
PMB-Matej Filipčič-Melanholija (3)

Umetniško raznovrstno ploden Matej Filipčič, v Brežicah rojen leta 1970, je diplomiral na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani in končal magisterij iz scenografije in kostumografije na AGRFT v Ljubljani, leta 2001 je ustanovil Umetniško društvo OSUM, v katerem deluje kot neodvisni producent in kreativni direktor. Njegovo ustvarjanje vključuje več kot 200 režij in scenografij, kot scenarist, režiser in scenograf je podpisan tudi pod deset državnih proslav. Zadnja leta svoje gledališko delo predstavlja tudi skozi galerijske postavitve.

Melanholija, kaj je to? Je zrenje v lepoto ali zrenje v smrt? Je pot v razkroj ali pot v ustvarjanje? Filozofi so mislili, da so melanholijo upodabljali umetniki, danes je melanholija snov za raziskovanje. Zaradi svoje nedorečenosti je bila in bo za nekatere bolezen, za druge vir ustvarjalnega navdiha.

Melanholija – gledališki objekt je Filipčičeva izvirna tehnika za spominsko kapsulo, s katero se zanj in gledalce odpirajo in zapirajo spomini, odnosi, lepota in minevanje. Slika je tridimenzionalna, v njej scenski elementi iz njegovih gledaliških predstav postanejo likovni eksponati in znaki razstave, ki ponovno vzpostavljajo prostor gledališča. Skrbno izbrani, na novo premišljeni in ponovno razpostavljeni v galerijskem prostoru ustvarijo nov zunanji prostor, ki lahko zdaj, prost dramske igre, nemo nagovarja gledalčeve lastne spominske strategije. Melanholija – gledališki objekt je Matejeva nedvomna pot v ustvarjanje.

N. J. S., foto: PMB
« Nazaj na seznam