Časopis za pokrajino Posavje
18.06.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

MePZ Bistrica ob Sotli – štiri desetletja ubranosti in topline

Objavljeno: Nedelja, 30.05.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
Profilna (7)

Mešani pevski zbor Bistrica ob Sotli

V tem letu štiri desetletja od začetka delovanja obeležujejo v Mešanem pevskem zboru Bistrica ob Sotli. To, da zbor v majhni skupnosti, kot je Bistrica ob Sotli, deluje že toliko časa, je gotovo dosežek, na katerega so v zboru zelo ponosni. O njegovi zgodovini, dosežkih, občutkih biti članica zbora itd. sta nam več zaupali zborovodkinja Špela Drašler in predsednica Darija Hohnjec.

Uspehi jih delajo prepoznavne tudi izven občine

Profilna (9)
MePZ Bistrica ob Sotli je eden izmed zborov z najdaljšo tradicijo na območju Obsotelja in Kozjanskega. Na pobudo nekdanje osnovnošolske učiteljice Darinke Uršič, da se ponovno obudi petje v kraju, sta ga novembra 1981 ustanovila Jože Babič in njegov zet Janez Drašler, ki je prevzel tudi vodenje zbora. Po nekaj mesecih je dirigentsko palico predal Franciju Černelču, od leta 2006 pa ga vodi zborovodkinja Špela Drašler. »V teh štiridesetih letih se je res nabralo ali, bolje rečeno, pripelo mnogo pomembnih dosežkov. To, da zbor v majhni skupnosti, kot je Bistrica ob Sotli, deluje že toliko časa, je gotovo dosežek, na katerega smo zelo ponosni. Polpretekla zgodovina področja, kjer živimo, je zato zapolnjena s tisto prijetno ubranostjo in toplino, ki jo zmorejo ustvariti klena zborovska pesem in generacije predanih ljudi,« poudarja predsednica zbora Darija Hohnjec, ki v zboru prepeva že več kot 30 let, ter dodaja, da je Bistrica ob Sotli že od nekdaj prepredena s pesmijo in zbor tako nadaljuje tradicijo mnogih predhodnikov. MePZ Bistrica ob Sotli je do sedaj sestavljalo kar 165 pevcev, trenutno 31. Največ jih seveda prihaja iz domače občine, nekateri pa tudi iz občin Podčetrtek, Kozje, Brežice pa tudi sosednje Hrvaške in Maribora. Člani zbora so: Polonca Vračun, Milena Kunej, Vesna Domitrovič Hrastnik, Darija Hohnjec, Mojca Strašek Dodig, Tjaša Zobec, Katja Koren, Neža Pratengrazer, Kaja Čepin, Katarina Kunej (vse sopran), Sara Stadler, Janja Kunej, Barbara Verbančič, Vesna Bratuša, Anita Kunej, Nives Šelekar, Valerija Slemenšek, Darja Babič Drašler, Aleksandra Kunst, Martina Čepin (vse alt), Janez Drašler, Matej Zorenč, Adrijan Černelč, Borut Domitrovič (vsi tenor) ter Matej Kajba, Matej Terner, Sandi Špoljar, Matej Špoljar, Martin Hrastnik, Matjaž Balažic in Miha Toplišek (vsi bas). »Današnji člani ozaveščeno obiskujemo vaje, se z različnimi mojstri izpopolnjujemo v vokalnih tehnikah, povezujemo z različnimi zborovskimi zasedbami, medse vabimo znane dirigente in ustvarjalce zborovske glasbe ter tako skrbimo za permanentno rast. Tudi stalno strokovno izpopolnjevanje naše zborovodkinje pomembno doprinaša h kvaliteti in uspehom, ki zbor delajo prepoznaven tudi izven meja naše občine,« ob tem izpostavlja Hohnječeva. Najodmevnejši doslej so zagotovo zlato priznanje z regijskega tekmovanja Od Celja do Koroške 2019, osvojitev mednarodnega tekmovanja Zlatna lipa Tuhlja (2014 in 2018), zlata plaketa s Samoborskega protuletja 2015 ter prva nagrada na mednarodnem srečanju Zapjevajmo Prejcu 2019.
Profilna (2)

Biti del bistriškega zbora je v prvi vrsti privilegij

Predsednica še pravi: »V zboru se srečujemo pevci različnih generacij, vsi smo med seboj zelo povezani, naše prijateljsko vzdušje pa seva tudi na odrih, kamor stopamo. Preplet entuziazma, predanosti in stremljenj h kakovostnemu poustvarjanju zborovske glasbe je dobro zagotovilo, da se sozvočje prijetno preliva med našo publiko.« Omeni, da je velik podpornik zbora in reden gost njihovih koncertov tudi župan Franjo Debelak. Zborovodkinja Drašlerjeva, ki se je zboru pridružila leta 2000, pojasnjuje, da vsako jesen pripravijo avdicije, na katere se lahko vsak prijavi. »Za tak zbor je seveda obvezno, da imaš posluh in tudi že kar dobro oblikovan vokal,« dodaja. Seveda je tudi nanje zelo vplivala epidemija. »Vaje do korone so že četrto desetletje potekale ob sobotah, med korono smo imeli vaje preko Zooma in tako smo lahko prilagajali tudi termine vaj, saj smo bili vsi doma. V tem času smo prebrali nov repertoar, ki ga bomo predstavili na slavnostnem koncertu ob 40-letnici zbora,« pojasni in še doda: »Biti del tega zbora je v prvi vrsti privilegij, saj smo res dobra ekipa. Tudi v prostem času se veliko družimo, hodimo na sprehode, se zabavamo, skupaj skočimo tudi na morje, tako da smo res prava ekipa.«
Profilna (1)
Predsednica Hohnječeva o zboru še pove, da so k njim prihajali in še prihajajo predvsem ljudje, ki zborovsko petje čutijo globoko v svoji biti. »Prihajajo ljudje, ki so polni humorja, ko se rodijo priložnosti za to, in so hkrati zrelo odgovorni, ko je treba strniti svoje vrste in odpeti tako, da pesem postane živa in prepriča. Za naš zbor velja, da smo pregovorno živahna skupina, tudi družinski zbor, saj z nami na turneje pogosto odhajajo tudi nekateri najmlajši družinski člani. Vedno novi izzivi, ki so pred člane zbora postavljeni z ravno pravšnjo mero zahtevnosti, te medsebojno povezujejo ter jih delajo nasmejane in notranje bogate,« pripoveduje.

Slavnostni koncert na Svetih gorah

Po besedah Drašlerjeve je 40-letnica zbora visok jubilej, zato so v ta namen pripravili več projektov oz. prireditev. 8. maja so skupaj s Knjižnico Šmarje pri Jelšah – enoto Bistrica ob Sotli odprli razstavo »40 Stopinj« ter izdali katalog ob razstavi, v katerem je opisana zgodovina zbora, veliko slikovnega gradiva, članki zaslužnih članov, nekdanjih predsednikov ter vidnih slovenskih zborovskih ustvarjalcev in prijateljev. Pripravili so tudi pogovorni večer ob razstavi, ki je objavljen na YouTube kanalu Knjižnice Šmarje pri Jelšah, kjer lahko izveste nekaj več zgodb in anekdot zbora. Na njem so sodelovali: Franci Černelč (dolgoletni zborovodja), Darja in Janez Drašler (ustanovitelja zbora), Darija Hohnjec (predsednica zbora), Adrijan Černelč (pevec), Sebastjan Vrhovnik in Špela Drašler kot sedanja zborovodkinja. »Konec junija, ob prazniku občine Bistrica ob Sotli, pričakujemo obisk Pihalne godbe Schloss Zeil iz Nemčije, če bodo razmere seveda dovoljevale, pripravljamo se na slavnostni koncert, ki bo na Svetih gorah, ter na koncert skupaj z Nemci in nekdanjimi pevci, ki bo v Bistrici ob Sotli pod kozolcem. Datuma zaradi trenutnih razmer še nista znana. V začetku junija bomo izdali tudi notno zbirko, v kateri bodo izdane vse skladbe, ki so bile pisane za naš zbor. Predstavili jo bomo 6. junija ob 19. uri na spletu. Namen pa je tudi, da izdamo CD, ki bo posnet v živo na koncertu na Svetih gorah,« je Drašlerjeva naštela pestro dogajanje ob jubileju zbora.

»Prisotnost pevskega zbora v kraju gotovo pomembno dviga kakovost življenja, saj je stičišče kulture in ljudi, ki jo ustvarjajo ter na ta način plemenitijo tako sebe kot druge,« izpostavi Hohnječeva ter nadaljuje, da je lepo in privilegij biti del takšne zborovske zasedbe, kot je MePZ Bistrica ob Sotli. »Postal je stalnica tako v mojem življenju kot v življenju moje družine in ne morem si predstavljati, da bi ta pesem kdaj utihnila. Pomeni tisto nekaj, kar prinaša veselje, uteho in izpopolnjenost,« še pove za konec in obenem povabi morebitne nove člane: »Če vas zamika priti v naše vrste ter občutiti vso to paleto ustvarjanja in druženja, ste lepo vabljeni, predvsem pa dobrodošli.«

Rok Retelj, foto: arhiv MePZ Bistrica ob Sotli

Prispevek je v malce krajši obliki objavljen v Posavskem obzorniku, ki je izšel 27. maja 2021.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam