Časopis za pokrajino Posavje
30.05.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

MePZ Bistrica ob Sotli z gostovanjem v Nemčiji zaključil letošnjo uspešno pevsko sezono

Objavljeno: Petek, 05.07.2019    Rubrika: KULTURA Bralci pišejo
66094868_10157324803438620_4575907454793023488_n
Travniki in gozdovi. Počitek in sprostitev. Jezera in ribniki ter ogromno tradicije in kulture. To je le nekaj opisov nemškega Leutkircha im Allgäu, ki se nahaja v jugovzhodnem delu Baden-Württemberga in je junija letos gostil člane zasedbe MePZ Bistrica ob Sotli.

Pevci in pevke namreč že 22 let prijateljujemo s Pihalno godbo Schloss Zeil iz Nemčije.

Zasedbi se srečujeta vsaki dve leti in to izmenično. Gre za prav posebna druženja, ki so stkana na dolgoletnih medosebnostnih vezeh in glasbenem udejstvovanju. Kot takšna še zlasti plemenito spajajo ljudi dveh držav in zato trdno ostajajo v tradicionalnih sponah.

Temeljite priprave, ki ob pevskih zahtevajo tudi organizacijske, so doprinesle k temu, da smo v tujini ponovno izvrstno predstavili Slovenijo in kraj, iz katerega izhajamo. To smo še zlasti globoko občutili v soboto, 29. 6. 2019, na večernem koncertu v Leutkirchu, kjer smo ob še dveh zasedbah ponosno poželi stoječe aplavdiranje poslušalcev, ki nas kar niso želeli »izpustiti« s koncertnega odra. Tudi skupni večerni koncert na trgu pred mestno hišo je poslušalcem nudil blagozvočne pevske užitke, kar smo lahko razbrali iz premnogih vzklikov po dodatkih, ki smo jih kasneje tudi izvedli.

Za posebno doživetje poslušalcev smo poskrbeli pri nedeljskem bogoslužju, ki smo ga pevsko izvajali v slovenščini, dodali pa smo tudi del nemškega besedila in tako izrazili spoštovanje do tam prisotne publike.

Tovrstne pevske izkušnje, ki segajo izven domovinskih meja in se ravno zato posebej močno dotikajo čustev, krepko povezujejo pevce, saj zaradi edinskosti dogodka in pristnih prijateljevanj sprožajo notranje harmonije, ki so gonilne motivacijske sile za nadaljevanje pevskih nadgradenj zbora ter družijo pevke, pevce in njihovo zborovodkinjo na najboljši možen način.

Zahvaljujemo se Občini Bistrica ob Sotli, vsem sponzorjem, podpornikom zbora ter naši neutrudljivi in izvrstni zborovodkinji Špeli Drašler ter njeni družini za izvrstno organizacijo in priložnost soizgradnje čudovitega gostovanja v Nemčiji.

Darija Hohnjec
« Nazaj na seznam
»