Časopis za pokrajino Posavje
1.04.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

MePZ Viva Brežice izdal novo zvočno zbirko

Objavljeno: Četrtek, 26.01.2023    Rubrika: KULTURA Sporočilo
IMG_4375
V petek, 16. decembra 2022, je Mešani pevski zbor Viva Brežice z zborovodjema Simono Rožman Strnad in Krištofom Strnadom v Viteški dvorani Posavskega muzeja Brežice pripravil glasbeni večer s promocijo novega fonograma. Dogodek je bil hkrati tudi simboličen zaključek Vivinega jubilejnega leta 2022, ko smo z mnogimi dogodki in projekti obeležili 30 let od ustanovitve zbora.

Do sedaj se lahko Viva pohvali s petimi izdanimi zvočnimi zbirkami, tako v obliki kaset kot zgoščenk. Najnovejši, ki je izšla 10 let po zadnji, pa smo nadeli pomenljiv naslov Med zeleno in vijolično. Nov fonogram predstavlja barvit sprehod po zadnjih treh letih Vivinega ustvarjanja in vključuje 18 skladb, ki smo jih izvajali in posneli med letoma 2019 in 2022. Večina posnetkov je posnetih v živo na tekmovanjih in koncertih, nekaj je ustvarjenih na arhivskih snemanjih, poseben odtenek pa ponuja posnetek, ki je nastal na daljavo in ga danes slišimo kot spomin na poseben čas, življenje v času epidemije.
IMG_4335-Pano-2

Skladbe, ki jih lahko slišite na novem fonogramu, so razdeljene na dva tematska sklopa, ki ju je navdihnil naslov zvočne zbirke. Himnični začetek »zelene« ponazarja skladba Vivat, crescat, floreat! Krištofa Strnada, napisana septembra 2022 kot skladateljev poklon Vivin 30-letnici. V zelenih odtenkih se nato odstira 6 slovenskih ljudskih pesmi v priredbah pomembnih slovenskih skladateljev različnih generacij. Tematski prehod v vijolično označujeta skladbi, ki sta nastali kot produkt študija na daljavo v času koronskega obdobja. Vijoličen značaj nadaljujejo tudi zadnje štiri skladbe zvočne zbirke, ki so nastale v okviru vokalno-plesno-inštrumentalnih projektov zadnjih let. Fonogram simbolično zaključuje skladba Vesna, boginja pomladi, prav tako Strnadova stvaritev iz leta 2021. S svojo veličastnostjo povzame ustvarjalno obdobje zadnjih treh Vivinih let, hkrati pa naznanja čudovito Vivino pomlad.
IMG_4291

Pri izbiri medija za našo novo zvočno zbirko smo izbrali čedalje bolj aktualen zvočni zapis na USB-ključku. V spremljevalni knjižici so skrajšane vsebine, ki se s pomočjo QR-kod razširijo na naši spletni strani. V razširjenih vsebinah na spletu boste med drugim našli tudi vsa besedila skladb z angleški prevodi, za katere je poskrbel Aljaž Arh. Vsebino je pripravljala Simona Rožman Strnad, za jezikovni pregled pa je poskrbela Mateja Jankovič Čurič.

Za oblikovanje celostne podobe kot tudi Vivinih jubilejnih razglednic, ki so prepričljivo privabljale Vivine obiskovalce na raznolike jubilejne dogodke, je zaslužen pevec Amir Tokić.

Ker posnetki skladb na fonogramu izhajajo iz različnih zvočnih virov, so se pod Vivino novo zvočno zbirko podpisali različni tonski mojstri in glasbeni producenti, med katerimi pa ima gotovo največjo vlogo Rudolf Strnad, ki je poskrbel za poenotenje njihove zvočne slike.

Prireditev, ki sta jo povezovala Vivina pevca Aljaž Arh in Lara Oštrbenk, so Viveki zaključili z zahvalo omenjenim ustvarjalcem nove zvočne zbirke ter obiskovalcem zaželeli srečno novo leto.

Lara Oštrbenk
« Nazaj na seznam
»